Ukrajinske snage: Odbrana Bahmuta ključna za stabilnost fronta

Rat u Ukrajini – 383. dan

28121 pregleda18 komentar(a)
Usidreni brodovi čekaju inspekciju na Bosforu, Foto: Reuters
14.03.2023. 23:15h
19:02h

Odbrana Bahmuta je "ključna" za održavanje "stabilnosti fronta" u istočnoj Ukrajini, izjavio je danas glavnokomandujući ukrajinskih Oružanih snaga Valerij Zalužni, dok se žestoke borbe nastavljaju oko tog grada.

"Odbrambena operacija u tom pravcu je od najveće strateške važnosti za odvraćanje neprijatelja. To je ključ stabilnosti odbrane cijelog fronta", objavio je Zalužni na Telegramu, a prenosi njegova pres služba.

Zalužni je podsjetio na nedavnu izjavu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je ocijenio da bi "gubitak Bahmuta mogao da omogući Rusima da napadnu i zauzmu druge obližnje velike gradove".

Ukrajinsko predsjedništvo je, poslije sastanka Zelenskog i vojnog vrha zemlje, saopštilo da su svi članovi Generalštaba izrazili "zajednički stav o nastavku odbrane Bahmuta".

Odluka da se grad zadrži po svaku cijenu dolazi pošto situacija na terenu postaje sve komplikovanija za ukrajinske snage.

Komandant ukrajinskih kopnenih trupa Oleksandr Sirski rekao je u ponedjeljak da su u toku "teške borbe" sa ruskim snagama u centru Bahmuta, grada koji je sada potpuno razoren.

Lider proruskih separatista u Donjecku Denis Pušilin, kojeg citiraju ruske novinske agencije, potvrdio je danas da se "žestoke borbe vode bukvalno za svaki metar Bahmuta".

Vođa ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin, čiji se ljudi nalaze na prvoj liniji borbe, rekao je da mu je Ukrajina "pripremila" kontraofanzivu oko grada, ne iznoseći više detalja.

On je procijenio na "oko 70.000" broj ukrajinskih vojnika mobilisanih u toj oblasti. Ta informacija nije za sada potvrđena iz nezavisnih izvora.

(BETA)

11:08h

Kremlj je saopštio da sporazum o žitaricama koje se izvoze preko Crnog mora ne može da "stoji na jednoj nozi", pri čemu su kritikovali Zapad da ne čini dovoljno da ukloni prepreke za ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda i đubriva.

Razgovori o sporazumu se nastavljaju i "svi se slažu" da do ublažavanja ograničenja Rusiji mora doći, kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Rojters.

11:05h

Parlament Litvanije jednoglasno je glasao da rusku plaćeničku grupu Vagner označe "terorističkom organizacijom".

Litvanski parlament ih je optužio za "sistematske, teške zločine agresije" u Ukrajini, prenosi Rojters.

10:02h

Kremlj je saopštio da ne priznaje jurisdikciju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, javila je agencija TASS, pozivajući se na portparola Kremlja Dmitrija Peskova.

Peskov je upitan o najavi Međunarodnog krivičnog suda da će uskoro tražiti prve naloge za hapšenje ruskih pojedinaca u vezi sa sukobom u Ukrajini, prenosi Rojters.

Međunarodni krivični sud (MKS) objavio je da planira da zatraži hapšenje ruskih zvaničnika zbog prislinog deportovanja djece iz Ukrajine i napada na civilnu infrastrukturu što bi značilo otvaranje prvih međunarodnih procesa zbog zločina u ukrajinskom ratu.

08:52h

Sporazum kojim se dozvoljava siguran izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka biće automatski produžen pod prethodnim uslovima, kazao je ruski ministar spoljnjih poslova Aleksander Gruško, prenosi novinska agencija TASS.

"Zaista, sporazum je produžen – dogovoreno je da je produžen za 60 dana", kazao je Gruško.

Rusija je u ponedeljak predložila obnovu sporazuma kojim se dozvoljava siguran izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka, ali samo za polovinu roka od 120 dana od prethodnog obnavljanja.

Ujedinjene nacije su međutim obećale da će učiniti sve što mogu da osiguraju da integritet sporazuma ostane netaknut, prenosi Rojters.

Izmjena: 09:06h
08:51h

Počeo je 383. dan rata u Ukrajini. Jučerašnja dešavanja na istoku Evrope, pogledajte na linku ispod.