Rekonstrukcija gradskog trga u Bijelom Polju: Arheolozi otkrili još dva skeleta

Za uklanjanjenje skeleta iz centra Bijelog Polja biće potrebno dvije sedmice. Za to vrijeme posao rekonstrukcije trga će mirovati

141 pregleda1 komentar(a)
Bijelo Polje rekonstrukcija trga, Foto: Printscreen (YouTube)
14.09.2017. 17:43h

Nakon otkrića skeleta prilikom rekonstrukcije gradskog trga u Bijelom Polju prije mjesec, arheolozi Polimskog muzeja otkrili su danas ostatke još dvije mlađe osobe sahranjene u tom dijelu. Na osnovu ploča, za koje se pretpostavlja da su bila grobna obilježja, utvrđeno je da se radi o nekadašnjem muslimanskom groblju.

"Nesumnjivo je da se radi o pripadnicima muslimanske vjeroispovjesti koji su bili sahranjeni u toj nekropoli što jasno ukazuje orijentacija skeleta. Glava se nalazi na jugozapadu, noge na sjeveroistoku. Ruke su postavljene pored tijela", kazao je arheolog Predrag Lutovac.

Uz pomoć mašina Komunalnog preduzeća i Vodovoda skinut je gornji sloj asfalta u dužini od 30 metara a zatim su radovi prekinuti.

"Već sada možemo da pretpostavimo da u ovoj dužini od tridesetak metara biće bar dvadesetak grobova. Ne možemo ih vaditi ad hok kako bilo nego na osnovu zakona o sprovođenju zaštitnih arheoloških istraživanja dužni smo da obezbijedimo adekvatnu dokumentaciju znači da se vode grobni kartoni,da se skeleti u potpunosti otkriju, fotografišu i potom sahrane adekvatno i dostojanstveno kod gradske Gasalhane u Bijelom Polju", kazao je Lutovac.

Izvještaj sa preporukom o obustavljanju radova upućen je tokom dana Ministarstvu kulture koje bi trebalo da odobri novac, dodijeli specijalizovani tim za dalja istraživanja i što hitnije izabere izvođača radova sa licencom i iskustvom prilikom istraživanja. Isto traže i u Islamskoj zajednici u Bijelom Polju. Vjeruju i da će biti pravedno obeštećeni zbog oduzimanja prostora na kome se kako kažu nalazilo groblje i džamija koje su prema istorijskim podacima porušeni prilikom bombardovanja savezničkih snaga u drugom svjetskom ratu kada je stradalo oko 150 civila.

"Nama nije cilj da zbog naših potreba građani Bijelog Polja trpe da grad ostane u jednoj fazi nedovršenih radova.To je zajedničko ogledalo naše kulture i u tom pravcu smo pristali da se radovi nastave uz čvrste garancije da će ono na čemu insistiramo biti realizovano", rekao je glavni imam Islamske zajednice u Bijelom Polju Enis efendija Burdžović.

Za uklanjanjenje skeleta iz centra Bijelog Polja biće potrebno dvije sedmice. Za to vrijeme posao rekonstrukcije trga će mirovati.