Gutereš povodom klimatskog izvještaja UN: Svijet na "tankom ledu"

"Svijetu je potrebna klimatska akcija na svim frontovima - sve, svuda, u isto vrijeme"

2643 pregleda2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Čovječanstvo i dalje ima šansu, možda samo još jednu, da spriječi najteže buduće posljedice klimatskih promjena, ocijenio je panel najistaknutijih naučnika Ujedinjenih nacija.

Međutim, to podrazumijeva da se brzo i drastično smanji zagađenje ugljenikom i upotreba fosilnih goriva - za skoro dvije trećine do 2035. godine, saopštio je Intervladin panel o klimatskim promjenama. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija bio je još direktniji - pozivajući na okončanje nove eksploatacije fosilnih goriva, i apelujući na bogate zemlje da prestanu sa upotrebom uglja, nafte i gasa do 2040.

"Čovječanstvo je na tankom ledu - a taj led se brzo topi", izjavio je Antonio Gutereš.

"Svijetu je potrebna klimatska akcija na svim frontovima - sve, svuda, u isto vrijeme".

Pojačavajući svoje pozive na akciju u domenu fosilnih goriva, Gutereš je ne samo pozvao na "prestanak proizvodnje novog uglja" već i eliminisanje njegove upotrebe u bogatim zemljama do 2030, a bogatim zemljama do 2040.

Šef svjetske organizacije je izjavio da u zemljama u razvoju do 2035. godine treba razviti proizvodnju struje bez upotrebe ugljenika, što takođe znači ukidanje gasnih elektrana.

Ta godina je ključna jer će zemlje uskoro morati da iznesu svoje ciljeve za smanjenje zagađenja do 2035, u skladu sa Pariskim klimatskim sporazumom.

Poslije velike debate, panel naučnika UN je izračunao i objavio da svijet mora da smanji 60 odsto emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte do 2035. godine u odnosu na stanje iz 2019, kako bi ostao u okviru granice zagrijevanja planete koja je postavljena kao cilj u Parizu. Tako je dodat novi cilj koji se ranije nije pominjao u šest izvještaja objavljenih od 2018.