Upitnik: Šta znate o ulozi i poslovima vaše mjesne zajednice?

Cilj ovog upitnika je da čujemo iskustva građana u odnosu na mjesne zajednice

83233 pregleda12 komentar(a)
Mjesna zajednica Zagorič, Foto: Boris Pejović

Mjesna zajednica, prema propisima Crne Gore, predstavlja polaznu tačku za rješavanje zahtjeva građana na području koje mjesna zajednica obuhvata.

Pravni okvir omogućava da u mjesnim zajednicama građani odlučuju i učestvuju u odlučivanju u oblastima kao što su uređivanje naselja, stanovanje, zaštita potrošača, kultura, fizička kultura, zaštita i unapređivanje životne sredine... U mjesnim zajednicama, građani odlučuju i učestvuju u odlučivanju o ostvarivanju potreba i interesa lokalnog stanovništva i u oblastima koje se odnose na utvrđivanje programa i planova razvoja mjesne zajednice, pripremu programa snabdijevanja vodom na seoskom području, predloga za sanaciju deponije komunalnog otpada, zaštitu i namjensko korišćenje javnih površina, predloge za dodatno uređenje saobraćaja (saobraćajna signalizacija, uređenje prilaza...), učešće u izgradnji i održavanju lokalnih i nekategorisanih puteva, organizovanje i sprovođenje mjera za sprečavanje i otklanjanje posljedica od elementarnih nepogoda, stvaranje uslova za rad kulturnih i sportskih institucija i održavanje manifestacija u ovim oblastima, vaninstitucionalnu brigu o starim licima...

Mjesne zajednice u praksi, međutim, kao da su izgubile primarnu ulogu. Građani se tako, umjesto mjesnim zajednicama, nerijetko za pitanja koja se tiču lokaliteta gdje stanuju, obraćaju Skupštini i Vladi, u čijoj nadležnosti najčešće i nisu lokalna pitanja.

Cilj ovog upitnika je da čujemo iskustva građana u odnosu na mjesne zajednice. Upitnik je kreiran u saradnji sa Centrom za građanske slobode (CEGAS).

Na osnovu odgovora čitalaca, novinari "Vijesti" i CEGAS će analizirati, istražiti navode i uputiti pitanja nadležnim ustanovama i institucijama.

Molimo sačekajte dok se upitnik učita.

Hvala što učestvujete u kreiranju sadržaja!