Mađarski mediji: Uefa dozvolila isticanje zastave Velike Mađarske; Uefa: Iznenađeni smo, nismo odobrili korišćenje

Radi se o zastavi, koja uz Mađarsku, obuhvata djelove Austrije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Rumunije i Ukrajine

6307 pregleda13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vijest, koja se danas pojavila u mađarskim medijima, a u kojoj se navodi da je Uefa dozvolila navijačima te zemlje da na utakmicama ističu zastavu Velike Mađarske izazvala je veliku buru.

Radi se o zastavi, koja uz Mađarsku, obuhvata djelove Austrije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Rumunije i Ukrajine. U pitanju je mapa Velike Ugarske, stare države koja je zajedno sa Austrijom činila Austrougarsku i koja se raspala nakon poraza u Prvom svjetskom ratu 1918.

Nakon objave ove informacije prvo su reagovali iz Fudbalskog saveza Rumunije. Oni su tražili reakciju i Uefi postavili sljedeće pitanje - da li je tačno da su zastave stare mađarske države izuzete sa spiska neprihvatljivih obilježja i da više ne potpadaju pod 'politički sadržaj' kome nije mjesto na fudbalskim stadionima?

Nakon ovoga stigla je reakcija iz Uefe. Evropska kuća fudbala je demantovala natpise mađarskih medija i upozorila da se izbjegne isticanje ovih zastava na utakmicama.

"Pozivamo se na našu prethodnu prepisku od 20. marta 2023. godine, a u vezi sa korišćenjem zastava/banera koji sadrže mapu Velike Mađarske na utakmicama koje organizuje Uefa. Na naše potpuno iznenađenje, obaviješteni smo o medijskim izvještajima u kojima se navodi da je naša organizacija odoborila upotrebu takvih simbola i transparenata. S tim u vezi, da ne bi bilo sumnje, želimo da pojasnimo da Uefa ni u jednoj fazi nije odobrila korišćenje tako nečega. Štaviše, prisustvo takvih rekvizita može dovesti do ozbiljnih disciplinskih posljedica. Zato vam toplo preporučujemo da preduzmete neophodne korake kako bi se izbjeglo isticanje ovih zastava/transparenata na bilo kojoj utakmici u organizaciji Uefe", navodi se u saopštenju koje je potpisao , generalni sekretar Uefe Teodor Teodoridis.

Inače, mađarski premijer Vitkor Orban je prošle godine na prijateljskoj utakmici sa Grčkom nosio zastavu Velike Mađarske.