Iz Luksemburga stiže oko hiljadu ljudi

Za danas najavljeni prvi čarter letovi sa dijasporom

71791 pregleda264 komentar(a)
DPS računa na državljane Crne Gore u dijaspori (ilustracija), Foto: Shutterstock

Aerodromu Podgorica za danas su najavljena četiri dolazna čarter leta iz Luksemburga i još jedan 1. aprila, kojima maksimalno može doći oko hiljadu ljudi.

Tim letovima trebalo bi da stignu državljani Crne Gore koji žive u inostranstvu i imaju pravo glasa, jer se u nedjelju 2. aprila održava drugi krug predsjedničkih izbora.

Prema informacijama “Vijesti”, radi se o avionima tipa Boeing 737-800, poljske kompanije Enter Air. Avioni tog tipa mogu maksimalno primiti 189 putnika, što znači da iz Luksemburga mogu dovesti najviše 945 putnika.

Iz preduzeća Aerodromi Crne Gore (ACG) rekli su da su odlazni čarteri planirani za 2. i 3. april.

”Četiri odlazna čartera iz Podgorice za Luksemburg planirani su tokom 2. aprila i još jedan tokom 3. aprila. Aerodrom Tivat, za sada, nema najavljene čartere u periodu od 30. marta do 2. aprila”, rekli su “Vijestima” iz Aerodroma.

Prvi avion Enter Air-a na podgorički aerodrom sletjeće danas u 11 sati i 10 minuta. Naredni dolazak je planiran za 13.10, dok dva aviona iz Luksemburga dolaze kasnije – u 19.40 i 20.10, piše na sajtu ACG.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, jedan broj glasača doći će najvjerovatnije preko Tirane, odakle je već obezbijeđeno više od 20 autobusa za Crnu Goru. Letovi preko albanskog glavnog grada posebno odgovaraju crnogorskoj dijaspori iz Švajcarske i Švedske.

U drugom krugu predsjedničkih izbora će se takmičiti aktuelni šef države i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović i zamjenik Pokreta Evropa sad Jakov Milatović.

DPS računa na podršku birača iz dijaspore. Đukanović je saopštio da je cilj da se izvede najmanje 40 hiljada novih birača.

Crna Gora ima veliku dijasporu, i to 650.000 do milion građana. U Argentini je oko 50.000 ljudi, koji nemaju državljanstvo, pa ni pravo glasa. U Turskoj je 300.000, a po nekim procjenama i pola miliona ljudi koji su porijeklom iz Crne Gore. Ni ta dijaspora nema državljanstvo i pravo glasa.

To su podaci Uprave za dijasporu, prema kojima u Zapadnoj Evropi i Americi ima oko 200 hiljada ljudi, koji takođe svi nemaju pravo glasa.

”Ako imamo u vidu ove podatke, vidimo da je broj onih koji imaju pravo glasa jako mali”, kazao je prije tri dana Arben Jakupi, vršilac dužnosti pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom.

Aerodromi broje 5.000 putnika više nego lani u istom periodu

Od 26. do 29. marta Aerodromi Crne Gore opslužili su 15.749 putnika, što je skoro pet hiljada više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je “Vijestima” na pitanje da li je posljednjih dana povećan promet putnika.

Neformalno je objašnjeno da je to uobičajeno kada na snagu stupi ljetnja sezona i novi red letjenja sa većim brojem linija, što je ove godine od 26. marta.

U istom periodu 2022. godine, navode iz ACG, promet putnika je iznosio 10.816, a 2019. godine 13.320. “Aerodromi Crne Gore su od 1. januara do 29. marta 2023. godine opslužili oko 294 hiljade putnika što je za oko 17 odsto više u odnosu na rekordnu 2019. godinu”, rekli su.