Španski premijer u Pekingu ohrabio Si Đinpinga da razgovora sa Zelenskim

"Ohrabrio sam predsjednika Sija da obavi telefonski razgovor sa predsjednikom Zelenskim kako bi iz prve ruke dobio informacije o mirovnom planu ukrajinske vlade", planu koji ima "podršku Španije", rekao je Sančez

2830 pregleda1 komentar(a)
Pedro Sančez i Si Đinping, Foto: REUTERS

Španski premijer Pedro Sančez ohrabrio je danas kineskog predsjednika Si Đinpinga u Pekingu da razgovara sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim kako bi se pokrenulo rješavanja sukoba.

Govoreći na konferenciji za novinare u španskoj ambasadi, Sančez je rekao da je prenio Siju svoju "zabrinutost zbog protivpravne agresije predsjednika Rusije Vladimira Putina na Ukrajinu" i dodao da je sa kineskim predsjednikom razgovarao i o kineskom stavu prema ukrajinskom sukobu.

"Ohrabrio sam predsjednika Sija da obavi telefonski razgovor sa predsjednikom Zelenskim kako bi iz prve ruke dobio informacije o mirovnom planu ukrajinske vlade", planu koji ima "podršku Španije", rekao je Sančez.

Ukrajinski predsjednik je više puta rekao da je otvoren za dijalog sa kineskim kolegom, ali mu se ovaj još nije javio, dok je nekoliko puta paralelno razgovarao sa Vladimirom Putinom, kojeg je posjetio u Moskvi.

Španski premijer je takođe optužio ruskog predsjednika da želi da "oslabi" Evropsku uniju.

"Postoji namjerna prijetnja predsjednika Putina da oslabi Evropsku uniju. Dobili smo poruku, znamo šta Putin želi da uradi sa svojim ratom u Ukrajini i naravno da to nećemo prihvatiti", dodao je Sančez..