Štajnaker konačno počasna građanka Ulcinja

Priznanje za bivšu njemačku ambasadorku stiže nakon šest godina

29804 pregleda20 komentar(a)
Priznanje nakon šest godina: Gudrun Štajnaker, Foto: Savo Prelević

Bivša njemačka ambasadorka u Crnoj Gori Gudrun Elizabet Štajnaker, danas će na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta povodom Dana Opštine biti proglašena počasnom građankom Ulcinja.

Inicijativu SDP-a podnijetu još prije šest godina juče su jednoglasno prihvatili odbornici SO Ulcinj, čija zasjedanja od izbora u martu prošle godine zbog navodnih neregularnosti, bojkotuju odbornici DPS, DUA, DSCG i BS.

Osim Štajnaker, za počasne građane najjužnije Opštine, biće proglašeni i predsjednik Udruženja Ulcinjana u Draču Zyhni Beqiraj i posthumno, prof. dr Sim Gjon Dobreci.

Odbornik i predsjednik OO SDP Ulcinj Naser Resulbegović podsjetio je da je javnost dobro upoznata da su odbornici SDP-a u lokalnom parlamentu još davne 2017, podnijeli inicijativu za proglašenje njene ekselencije, tadašnje ambasadorke SR Njemačke Gudrun Elizabet Štajnaker za počasnog građanina Ulcinja.

”I pored svih mogućih opstrukcija, pravnih igrarija i političkog nadmudrivanja dočekali smo da poslije šest godina od pokretanja naše inicijative bivša ambasadorka SR Njemačke u Crnoj Gori, dokazani prijatelj grada Ulcinja, najzad i formalno postane počasni građanin ovoga grada”, kazao je Resulbegović Vijestima.

U obrazloženju predloga SDP-a navedeno je zašto ona zaslužuje tu počast grada.

”Ona je od početka službovanja u Crnoj Gori bila vezana za ovaj grad. Često je i privatno i službeno dolazila u Ulcinji i na taj način se upoznala sa svim problemima ovoga grada. Zahvaljujući njenom nesebičnom angažmanu, problemi i stanje ulcinjske Solane dospjeli su u fokus interesovanja institucija Evropske unije. Ona je najzaslužnija što je taj prostor danas zaštićen i proglašen parkom prirode”, piše u predlogu SDP-a.

U obrazloženju odluke za Beqiraja, stoji da je imenovani svojim radom i naučnim djelovanjem značajno doprinio napretku i unapređenja ugleda Opštine Ulcinj, kao i u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine, položaju i ugledu Ulcinja i njegovog statusa u odnosu na druge gradove u zemlji i inostranstvu, održavanju porodičnih, institucionalnih i suštinskih veza između Ulcinja i Drača, očuvanju ulcinjskih tradicija i identiteta u ulcinjskim porodicama koje su se preselile u Drač, Skadar i Tiranu, sastavljanju zbirki ulcinjskog folklora i kompozicija novih pjesama vezanih za Ulcinj”.

Za Dobrecija, poznatog dermatologa iz Bratice kod Ulcinja gdje je i rođen, konstatovano je “da je on svojim radom, naučnim i političkim djelovanjem, doprinio napretku i unapređenju ugleda Opštine Ulcinj i koji ima izuzetne zasluge u oblasti medicine, kao i u čuvanju nacionalnog identiteta i objavljivanjem istine prema prinudi koja je bila na Kosovu, pogotovo tokom 1990, kao i zasluge za položaj i ugled Ulcinja i njegovog statusa u odnosu na druge gradove u zemlji i inostranstvu”.

Počasni građani Ulcinja, za vrijeme mandata predsjednika Opštine Fatmira Đeke ranije su postali i tadašnji premijeri Albanije i Kosova, Edi Rama i Hašim Tači.

Štajnaker je, kako su “Vijesti” ranije objavile, bila prepoznata kao beskompromisni borac za zaštitu Solane i sa mjesta ambasadora i nakon prestanka funkcije. Ona je jedna od prvih koja je ukazala da Solana nije samo ekološki problem, već i pitanje vladavine prava, otvoreno se zalažući da se Poglavlje 27 ne bi smjelo otvoriti dok se cijeli prostor ne zaštiti. Često je kritikovala Vladu zbog odugovlačenja i kupovine vremena, pozivajući je da hitno zaštiti Solanu i obnovi proizvodnju soli. Nije se ustručavala da govori i o sumnjivoj privatizaciji preduzeća i nekim stvarima koje su se tu dogodile a koje, prema njenom mišljenju, predstavljaju čist kriminal. Čelnicima DPS, koji su prema riječima nekih visokih funkcionera SDP-a, nevoljno gledali na inicijativu te partije, Štajnaker se vjerovatno zamjerila i zbog kritika koje je uputila povodom proglašenja tadašnjeg potpredsjednika Skupštine Branimira Gvozdenovića za “ambasadora obale Mediterana”.

”Pišem vam kako bih izrazila zabrinutost vezano za nominaciju osobe kao što je Branimir Gvozdenović za ambasadora obale, koji je tokom svog ministrovanja, uzevši u obzir sve dato, doprinio destrukciji crnogorske obale koja je još u toku”, napisala je tada Štajnaker u pismu koordinatoru Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu.

Ulcinj danas slavi Dan Opštine - prvu subotu u aprilu koja simbolizuje kraj berbe maslina, početak sezone i odlazak pomoraca na more.