Romski savjet: Nećemo prisustvovati prvom Parlamentu za Rome

"Mišljenja smo da mi, kao najmarginalozovanija grupa, zaslužujemo da budemo uključeni i budemo dio Skupštine Crne Gore tokom cijele godine, a ne samo povodom Međunarodnog dana Roma", kaže se u saopštenju

2630 pregleda8 komentar(a)
Zgrada Skupštine Crne Gore, Foto: Luka Zeković

Romi, kao najmarginalizovanija grupa, zaslužuju da budu dio Skupštine Crne Gore tokom cijele godine, a ne samo povodom Međunarodnog dana Roma, saopštili su iz Romskog savjeta, navodeći da neće prisustvovati prvom Parlamentu za Rome.

Predsjednik Romskog Savjeta Mensur Šaljaj naveo je da Skupština, u saradnji sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava i Ombudsmanom, priprema prvi Parlament za Rome koji će biti održan u četvrtak, a povodom Međunarodnog dana Roma.

"Mišljenja smo da mi, kao najmarginalozovanija grupa, zaslužujemo da budemo uključeni i budemo dio Skupštine Crne Gore tokom cijele godine, a ne samo povodom Međunarodnog dana Roma", kaže se u saopštenju.

Šaljaj je rekao da se glas Roma ne čuje u crnogorskom parlamentu, što znači da ne mogu da na adekvatan način artikulišu njihove političke interese preko izabranih predstavnika u Skupštini.

"To je dovelo do ovoga da mi i dalje ostanemo nevidljivi, kao građani drugog reda u Crnoj Gori, i postanemo vidljivi samo tokom obilježavanja Međunarodnog dana Roma", kazao je Šaljaj.

On je naveo da je Romski savjet podnio Skupštini inicijativu za smanjenje cenzusa za ulazak u parlament sa 0,7 odsto na 0,35 odsto za pripadnike romske zajednice, po sistemu afirmativne akcije.

Šaljaj je rekao da odgovora još nema.

"Zbog same činjenice da se o našem narodu govori samo kada je obilježavanje romskih datuma, nećemo dati naš doprinos, jer smatramo da svakodnevno možemo rješavati probleme zajednice, a ne samo govoriti o njima povodom obiljezavanje nekog značajnijeg datuma za našu zajednicu", kaže se u saopštenju.