Bazar na nikšićkom Trgu slobode „Od Uskrsa do Vaskrsa“

Predsjednik Opštine Marko Kovačević kazao je da je bazar dobra prilika da se građanima koji se bave izradom rukotvorina pruži šansa da svoj rad prezentuju, ali i zarade

4319 pregleda2 komentar(a)
Bazar na Trgu slobode, Foto: Svetlana Mandić

Turistička organizacija (TO) Nikšić, uz pomoć Opštine i Crkvene opštine, na Trgu slobode drugu godinu organizuje bazar pod nazivom "Od Uskrsa do Vaskrsa".

"Vođeni lijepim iskustvom od prošle godine odlučili smo da ponovimo manifestaciju. Obuhvatili smo period od kataličkog Uskrsa do pravoslavnog Vaskrsa, a cilj nam je da napravimo lijepu prazničnu atmosferu, kao i da damo priliku što većem broju proizvođača umjetnina, rukotvorina i suvenira, da izlože svoje proizvode", kazao je direktor TO Nikšić, Mitar Barać.

Istakao je da su ovoga puta odlučili da priliku da izlože svoje rukotvorine dobili izlagači koji su rijetko imali priliku da se predstave sugrađanima. Podsjetio je da TO tokom godine organizuje veći broj bazara – osmomartovski, septembarski i Božićni.

Predsjednik Opštine Marko Kovačević kazao je da je bazar dobra prilika da se građanima koji se bave izradom rukotvorina pruži šansa da svoj rad prezentuju, ali i zarade.

Marko Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

"Najvažnije je da svako ima šansu. Simbolično, na jevrejskoj Pashi počinje bazar, traje od Uskrsa do Vaskrsa i negdje je sve spojeno, tako da ljudi treba da osjećaju radost praznika ma sa koje strane dolazili", poručio je Kovačević.

Arhijerejski namjesnik nikšićki Slobodan Jokić istakao je da je Vaskrs, kao praznik svih praznika, povod da se svi okupimo i budemo zajedno.

"Na Vaskrs je pobijeđen najveći neprijatelj čovječanstva, a to nam je znak da treba da se približimo jedni drugima, da uspostavimo zajednicu jedni sa drugima, da u drugome vidimo brata i sestru, da na taj način život živimo i da svjedočimo da je to naša zvijezda vodilja", poručio je Jokić.

U sklopu bazara, u foajeu Nikšićkog pozorišta, organizovana je humanitarna izložba vaskršnjih jaja i slikarska kolonija Ateljea "Dali".

Budimirka Dubretić, likovni pedagog koji vodi Atelje "Dali", kazala je da su u početku planirali da organizuju samo humanitarnu izložbu vaskršnjih jaja, ali da su zahvaljujući TO i Mitru Baraću, uspjeli da organizuju i slikarsku koloniju.

Budimirka Dubretićfoto: Svetlana Mandić

"Kolonija je u skladu sa Vaskrsom i sa onim što mi propagiramo – a to je umjetnost. Djeca slikaju motive poznatih slikara, Pikasa, Van Goga, Dalija, ali u formi jaja, da podsjeća na Vaskrs", istakla je Dubretić.

Kako je objasnila, novac od prodatih jaja pokloniće Odjeljenju akušerstva sa porodilištem Opšte bolnice Nikšić. Atelje "Dali" je u oktobru prošle godine radove poklonio Dječjem odjeljenju i tako oplemenio prostor.

Učešće u koloniji uzelo je 25 učenika Gimnazije, srednjih škola, likovne radionice OŠ “Luka Simonović” i Ateljea.

FOTO: Svetlana Mandić
FOTO: Svetlana Mandić
FOTO: Svetlana Mandić

Bazar na nikšićkom Trgu slobode biće otvoren do 19. aprila.