U Nikšiću organizovana konferencija na temu zaštite životne sredine

Na otvaranju su govorili Marko Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić, Ingve Engstrom, šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, Mileta Milatović, direktor nikšićkog Komunalno preduzeća, i Veselin Šturanović, izvršni direktor Fors Montenegra

1593 pregleda1 komentar(a)
Konferencija u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

NVO Fors Montenegro organizovala je u Nikšiću dvodnevnu konferenciju na temu "Unapređivanje upravljanja čvrstim otpadom".

Konferencija, koja je okupila predstavnike institucija i službi koje se bave zaštitom životne sredine, organizacija civilnog društva, državne i lokalnih uprava, medija iz Crne Gore i zemalja okruženja, organizovana je u okviru projekta "Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine".

"Konferencija je održana u cilju razmjene iskustava, mišljenja, modela dobre prakse i naučenih lekcija kada je u pitanju unapređivanje upravljanja čvrstim otpadom i podizanje nivoa svijesti o ovoj temi, kao i o značaju međunarodne saradnje u ovoj oblastei", navodi se u saopštenju za javnost Fors Montenegra.

Na otvaranju su govorili Marko Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić, Ingve Engstrom, šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, Mileta Milatović, direktor nikšićkog Komunalno preduzeća, i Veselin Šturanović, izvršni direktor Fors Montenegra.

"Ovaj projekat jača kapacitete institucija i ljudi da razumiju i sprovode ekološke standarde za sisteme čvrstog otpada. Aktivno učešće opština Nikšić i Trebinje pokazuje njihovu posvećenost ovoj zelenoj tranziciji. EU stoji uz region u postizanju zelenije tranzicije. Možemo pomoći našom savjetodavnom ulogom i imamo konkretne inicijative i instrumente za podsticanje ekonomskog razvoja i novih investicija. Pravimo planove da vam danas pomognemo više nego ikada“, istakao je Engstrom.

Projekat „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine” ima za cilj jačanje kapaciteta institucija koje se bave zaštitom životne sredine, kao i informisanje stanovništva o značaju unapređivanja sistema upravljanja čvrstim otpadom i usklađivanja sa standardima EU u ovoj oblasti.

Glavne aktivnosti uključuju nabavku opreme i vozila za komunalna preduzeća i institucije, prekogranične obuke za zaposlene u institucijama koje se bave zaštitom životne sredine, kampanju podizanja nivoa ekološke svijesti građana, izradu publikacija, prekograničnu konferenciju, istraživanje o strukturi čvrstog otpada u ciljnom području, obezbjeđivanje preporuka za unapređivanje sistema upravljanja čvrstim otpadom...

Pojekat se sprovodi u Nikšiću i Trebinju, a finansira ga Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Partneri Fors-u u realizaciji pomenutog projekta su grad Trebinje i Komunalno preduzeće iz Nikšića. Ukupna vrijednost projekta je preko 584.000 eura, od čega je EU obezbijedila skoro 317.000 eura bespovratnih sredstava.

Vrijednost projekta za Crnu Goru iznosi preko 406.000 eura, od čega Evropska unija finansira oko 220.000 eura, dok je kofinansiranje u iznosu od 183.100 eura obezbijedilo Ministarstvo javne uprave. Doprinos Komunalnog preduzeća je 3.300 eura.