UFC 287: Adesanja nokautirao Pereiru

U fantastičnoj noći borbi u Majamiju, Nigerijac koji je odrastao na Novom Zelandu pokazao klasu i drugi put osvojio titilu šampiona u srednjoj kategoriji

8005 pregleda1 komentar(a)
Ponovo šampion (Izrael Adesanja, plavi šorc), Foto: Reuters

Tri borbe, tri poraza. Od toga dva puta nokautom. Izgubio je titulu koja je bila njegova duže od tri godine. A onda se vratio i "osvetio" na spektakularan način.

Izrael Adesanja je ponovo šampion srednje kategorije, nakon što je nokautirao svog najvećeg rivala, Aleksa Pereiru, u 2. rundi.

Iako je u meč ušao kao favorit po bukmejkerima, mnogi su smatrali da Adesanja neće moći da savlada Pereiru, da mu stil Brazilca jednostavno ne odgovara, da je njegovo vrijeme prošlo.

Nigerijac je pokazao nevjerovatnu mentalnu snagu i napokon, iz četvrtog pokušaja, kroz dva sporta, uspio je da borilište napusti sa osmjehom na licu.

Prvu rundu su obilježili Pereirini teški "lou-kikovi", koji je ciljao vodeću nogu Adesanje, što je primoralo popularnog "Izija" da nekoliko puta promijeni stav. Osim toga nije bilo puno aktivnosti, ali smo zato u sljedećih pet minuta vidjeli "vatromete".

Na samom početku druge runde runde borci su razmijenili odlične "hed-kikove", a Adesanjina tehnička nadmoć je počela da "isplivava" na površinu.

U posljednjim minutima, pribijen uz kavez, Izrael je desni krošeom prvo uzdrmao šampiona, a zatim ga i onesvijestio drugom uzastopnom "bombom".

U intrevju nakon meča, novi-stari šampion je rekao da je "posljednji udarac poslat od bogova".

Nakon što su se strasti smirile, Nigerijac je želio da svoju radost podijeli sa publikom.

"Ako 'ostaneš dolje', nikada nećeš osjetiti ovo. Učvrsti svoj um i osjeti ovaj nivo sreće dok rasteš", rekao je oduševljeni 33-godišnjak.

Dva rivala su se srela i van oktagona i ukazala poštovanje jedan drugom, kako to i dolikuje.

Nakon nove sjajne borbe između ova dva gladijatora, nema sumnje da Dejna Vajt već radi na tome da što prije vidimo novi meč...

ODLAZAK LEGENDE

U "ko-mejn" borbi, Gilbert Burns je jednoglasnom odlukom sudija porazio veterana, Horhea Masvidala, koji je nakon borbe "okačio" rukavice o klin.

Legendarni Masvidal, koji je svoju karijeru u MMA počeo prije gotovo 20 godina, a prije toga bio poznat kao "opasan momak" na ulicama Majamija, imao je priliku da se oprosti od sporta u svom rodnom gradu.

"Ovdje sam počeo karijeru, prošlo je skoro 20 godina...Nekada vaš omiljeni košarkaš nema više taj šut za tri, vaš kvoterbek nema taj "top" u ruci, a ja se više ne osjećam isto kad uđem u oktagon...Nisam imao ništa kad sam počinjao, sada sam multi-milioner. Volim vas sve, jurite vaše snove" emotivan je bio Amerikanac kubanskog porijekla.

U ostalim borbama na "mejnu kardu", Kristijan Rodriges je jednoglasnom odlukom sudija bio bolji od 18-godišnjeg Raula Rosasa, Kevin Holand je u trećoj rundi lijevim krošeom nokautirao Santijaga Ponzinibija, dok je Rob Font već u prvoj "završio" Adrijana Janeza, takođe nokautom.