Božović: Saradnja UCG sa univerzitetima EU prilično je uspješna, napravljeni veliki pomaci u internacionalizaciji

Božović je podsjetio i na prošlogodišnji događaj u UCG kada su studentima UCG predstavljeni univerziteti Bugarske, sa kojom je Crna Gora i istorijski i kulturološki povezana

2157 pregleda1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: UCG

Saradnja Univerziteta Crne Gore (UCG) sa univerzitetima Evropske unije (EU) prilično je uspješna, napravljeni su veliki pomaci u internacionalizaciji UCG u poslednjih nekoliko godina, kazao je rektor UCG Vladimir Božović.

Kako je saopšteno iz UCG, Božović je primio novoimenovanog ambasadora Bugarske u Crnoj Gori, Stefana Dimitrova.

U saopštenju se dodaje da je "Božović podsjetio i na prošlogodišnji događaj u UCG kada su studentima UCG predstavljeni univerziteti Bugarske, sa kojom je Crna Gora i istorijski i kulturološki povezana".

Iz UCG su dodali da je na sastanku, na kojem je učestvovala i prorektorica za internacionalizaciju prof. dr Sanja Peković, predstavljena dosadašnja saradnja sa univerzitetima Bugarske.

"Ona je podržana bilateralnom saradnjom i Erasmus + programom kao i zajedničkim projektnim aktivnostima. Univerzitet Crne Gore ima saradnju sa Ekonomskim univerzitetom u Varni, Nacionalnom akademijom umjetnosti u Sofiji, kao i Ekonomskom akademijom DA Cenov u Svištovu, Trakijskim univerzitetom u Staroj Zagori i Univerzitetom za arhitekturu, građevinarstvo i geodeziju u Sofiji", piše u saopštenju UCG.

foto: UCG

Kako navode iz UCG, Dimitrov je ukazao da je veoma važno ulagati u obrazovanje i kulturu i intenzivirati saradnju kroz promociju jezika, kulture, te razmjenu između visokoškolskih institucija.

"On je iskazao interesovanje da se u saradnji sa Rektoratom Univerziteta Crne Gore obilježi 24. maj - Dan Svete braće Ćirila i Metodija i bugarske azbuke, prosvjete i kulture i slovenske književnosti", dodali su iz UCG.

Iz UCG su naveli i da je "Božović pozdravio aktivnost koja će, prije svega značiti unapređenje veze između Univerziteta Crne Gore i Bugarske, gdje je sličnost istorije, jezika i kulture već dobra polazna osnova za unapređenje saradnje u sferi visokog obrazovanja".