Italija praktično već ima finalistu Lige šampiona; Da li je Inzagi konačno utišao kritičare

Posljednji put kada je Italija imala tri predstavnika u četvrtfinalu bilo je daleke 2006, tri godine ranije tri ekipe iz Serije A izborile su polufinale, a posljednji klub koji je osvojio Ligu šampiona bio je Inter 2010. sa Žozeom Murinjom

7012 pregleda4 komentar(a)
Lautaro, Damfris i ostali "nerazuri" slave trijumf u Lisabonu, Foto: Reuters

Možda je Juventus dva puta u posljednjih osam godina igrao (i gubio) finale Lige šampiona, ali prava "renesansa" italijanskog fudbala desila se ove sezone.

Tri tima iz Serije A našla su se među osam naboljih u Evropi, a nakon sinoćnjeg trijumfa Intera u prvom meču četvrtfinala protiv Benfike u Lisabonu (2:0), praktično je već jasno da će Italija imati predstavnika u finalu Lige šampiona na "Ataturk stadionu" u Istabulu, 10. juna.

Ukoliko se ne dogodi veliko čudo u revašnu na "Meaci", Inter će u polufinalu igrati sa boljim iz duela Milan - Napoli, što znači da su vrata Bosfora otvorena za jednog predstavnika Serije A - prvi put u istoriji za Napoli, za Milan nakon 16 godina ili za Inter poslije 13.

Posljednji put kada je Italija imala tri predstavnika u četvrtfinalu bilo je daleke 2006, tri godine ranije tri ekipe iz Serije A izborile su polufinale, a posljednji klub koji je osvojio Ligu šampiona bio je Inter 2010. sa Žozeom Murinjom.

A upravo od "specijalnog" Portugalca, Inter nije stigao do polufinala - sve bi trebalo (ukoliko Benfika ne napravi čudo) da promijeni toliko kritikovani Simone Inzagi, trener koji je dobio čak 75 odsto nokaut-mečeva koje je vodio.

Možda je nekada manje poznatiji fudbaler od braće Inzagi pogriješio sa dovođenjem Hoakina Koree za 30 miliona eura, možda je ove godine u Seriji A upisao čak deset poraza na 28 utakmica (najlošiji niz od turbulente sezone 2016/17), možda čak i mnoge nervira zbog čestog "izvini" nakon poraza "nerazura"...

Sve će to, ipak, da padne u vodu ukoliko Inzagi odvede Inter među četiri najbolja u Evropi, a tako i otvori vrata finala Lige šampiona.

Nakon trijumfa u Lisabonu, Inzagi nije želio da govori o sebi. Nije pokazivao prstom nikome da treba da ućuti, nije tražio da ga neko poštuje, piše "The Athletic".

"Moje vaspitanje mi ne dozvoljava da se tako ponašam", kratko je poručio Inzagi.