Veliki uspjeh crnogorske košarke: SC Derbi u plej-ofu AdmiralBet ABA lige

Treći put u istoriji, dva naša kluba će nastupiti u doigravanju za titulu, jer je tim Andreja Žakelja minimalnim porazom og Igokee (75:74) osigurao 8. mjesto

30065 pregleda21 komentar(a)
Proradio kad je bilo najpotrebnije: Loren Džekson, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Treći put u istoriji, Crna Gora će imati dva predstavnika u plej-ofu AdmiralBet ABA lige - trećeplasiranoj Budućnost Voli pridružio se gradski rival SC Derbi, koji je u velikoj drami u Laktašima poražen od Igokee 75:74.

Tim Andreja Žakelja je mogao da dozvoli poraz do pet koševa razlike, a u jednom trenutku je bio na minus 13.

Srećom, u finišu je imao nekoliko raspoloženih igrača, pa je spriječio scenario u kojem bi morao da „drhti” do nedjelje i čeka poraz jedinog predstavnika BiH na gostovanju Mornaru.

Upravo su Barani do sada jedini pravili društvo „plavima” u plej-ofu, jer su u sezonama 2017/2018. i 2020/2021. stizali do polufinala.

Utakmica je bila veoma izjednačena do sredine 2. četvrtine, jer su domaći najviše „pobjegli” na plus četiri, i to na samom početku (5:1), a „studenti” nekoliko puta imali tri razlike.

Domaći su se držali u igri zahvaljujući sjajnom šutu za tri poena (Nenad Nerandžić pogodio šestu iz osam pokušaja svog tima, Kosta Kondić gađao 4-4), zbog čega su preokrenuli 31:29, da bi Tomislav Ivišić izjednačio.

Tada je krenula serija izabranika Vladimira Jovanovića, kojoj su kumovale i sudije očiglednim previdima (nisu sudili nekoliko faulova igračima Igokee), pa je u 19. minutu bilo 44:31. Flečer Megi je prekinuo post dug gotovo pet minuta trojkom i dodatnim bacanjem za 44:35, što je i bio rezultat poluvremena.

Igokea je u nastavku došla do 12 razlike (49:37), ali su se gosti brzo vratili u život, i nakon četiri ofanzivna skoka u jednom napadu smanjili na 51:45. Jovanović je odmah uzeo tajm-aut, ali nije pomoglo - Nikola Pavlićević je zaključio seriju 10:0 za 51:50 na minut i po do kraja 3. četvrtine.

Tada je Nerandžić trojkom prekinuo post dug preko šest minuta svog tima, da bi Zvonimir Ivišić prvo „lupio” rampu Brajantu Krofordu pri šutu za tri, a onda odnio loptu na drugi kraj terena, zakucao za 54:54, ali i promašio dodatno bacanje za preokret.

Ubrzo je, nažalost, završio utakmicu, jer je napravio peti faul poslije svega osam minuta i 38 sekundi na terenu, a Stefan Đorđević iskoristio drugo bacanje iz devetog pokušaja (?!) za minimalnu prednost domaćih pred 10 minuta odluke.

Igokea je trećom trojkom Marka Jošila stigla do željenih plus sedam (63:56) na šest minuta i 43 sekunde do kraja, ali je tome prethodilo nekoliko naivno prokockanih napada gostiju.

Žakelj je uzeo tajm-aut i vratio na teren prvog plejmejkera Lorena Džeksona, koji je imao četiri faula.

I upravo su omaleni Amerikanac i Emir Hadžibegović vratili „studente” na korak od plej-ofa, jer su sa po pet poena preokrenuli na 68:67 na dva minuta i 42 sekunde do kraja.

Igokea je vratila plus tri (71:68), imala i napad pri tom rezultatu, ali je Danilo Tasić svojim 17. poenom smanjio na 71:70 na 66 sekundi do kraja.

Trideset tri sekunde kasnije, Andrija Slavković je pokupio loptu nakon promašaja, smanjio na 73:72 i praktično riješio dileme oko plasmana u plej-of.

Ostalo je samo pitanje da li će Žakeljev tim pobijediti i preoteti Zadru 7. mjesto, za šta je Džekson imao šansu, ali je promašio trojku uz zvuk sirene.

SC Derbi će kao osmi igrati sa prvoplasiranom ekipom, a to će biti Partizan ili Crvena zvezda.

„Crno-bijeli” bi u petak u „Morači”, pobjedom protiv Budućnosti, mogli da obezbijede čelnu poziciju.

Ukoliko bi izgubili, bio bi im potreban kiks Zvezde - protiv Mornara u četvrtak u Baru ili Cedevita Olimpije u ponedjeljak u Ljubljani.