AEM: Milatović se najviše predstavljao kroz posebne emisije, dok je Đukanović preferirao oglašavanje

Agencija za elektronske medije objavila je konačni izvještaj o medijskom predstavljanju tokom kampanje za izbore za predsjednika Crne Gore

13875 pregleda2 komentar(a)
Jakov Milatović, Foto: Boris Pejović

Posmatrano po vrsti sadržaja, Jakov Milatović se najviše predstavljao kroz posebne emisije, dok je za Mila Đukanovića dominantan način predstavljanja bilo oglašavanje (besplatno i plaćeno).

To se navodi u saopštenju Agencije za elektronske medije.

Pored ranije objavljenih podataka o medijskom predstavljanju tokom prvog kruga predsjedničkih izbora, Izvještaj sadrži podatke o predstavljanju kandidata tokom drugog kruga predsjedničkih izbora.

"Tokom drugog kruga, najviše medijskog predstavljanja zabilježeno je u programu šest televizija: TVCG1 (14,73%), Televizije Vijesti (14,13%), Televizije E (11,30%), Parlamentarnog kanala (7,96%), TV Pljevlja (7,64%), i Prva TV (7,42%). Od ukupnog medijskog predstavljanja (besplatnog i plaćenog), 51% se odnosilo na Jakova Milatovića, dok se na predstavljanje Mila Đukanovića odnosilo 49%", navodi se u saopštenju Agencije za elektronske medije (AEM).

FOTO: Agencija za elektronske medije
FOTO: Agencija za elektronske medije
FOTO: Agencija za elektronske medije
FOTO: Agencija za elektronske medije

"Posmatrajući predstavljanje koje je kandidatima omogućeno besplatno, 53% se odnosilo na Jakova Milatovića i 47% na Mila Đukanovića. Kada govorimo o plaćenom medijskom predstavljanju, 70% ukupnog plaćenog predstavljanja se odnosilo na Mila Đukanovića i 30% na Jakova Milatovića", kazali su oni.

Tokom drugog kruga predsjedničkih izbora, prema njihvoim riječima, zabilježeno je značajno manje kršenja u odnosu na prvi krug.

"Po službenoj dužnosti, Agencija je pokrenula ukupno tri postupka, dva zbog emitovanja programa bez prethodno usvojenih pravila i jedan postupak zbog neoznačenog medijskog predstavljanja", navodi se u saopštenju.

Milo Đukanovićfoto: Boris Pejović

Agencija skreće pažnju na neophodnost izmjene zakonskog okvira, kako bi se sistemski i cjelovito formulisala rješenja koja preciziraju prava i obaveze medija i učesnika izbornog procesa, i kako bi se obezbijedila efikasnost u nadzoru, prevenciji i sankcionisanju.

"Ukazuje se na naglašenu ulogu medija tokom izbornih procesa i obavezu poštovanja pravila, koja prvenstveno propisuje zakonodavstvo zemlje u kojoj se odvija izborni proces. U tom smislu, značajno je i jasno odrediti koje se vrste, direktnih ili indirektnih, stranih intervencija tokom izbornih procesa trebaju smatrati legitimnim, a koje predstavljaju narušavanje principa slobodnog političkog izbora. Izvještaj je dostupan na www.aemcg.org", kazali su iz Agencije za elektronske medije.