SAD narednih nedjelja počinje obuku Ukrajinaca za korišćenje tenkova "Abrams"

Zvaničnici su danas naveli da će 31 tenk stići krajem maja u centar za obuku Grafenver u Njemačkoj i da će obuka ukrajinskih snaga početi nekoliko nedjelja kasnije i trajati oko 10 nedjelja

6790 pregleda5 komentar(a)
Detalj sa ranijih vježbi, Foto: Reuters

SAD će narednih nedjelja početi da obučavaju ukrajinske snage kako da koriste i održavaju tenkove "Abrams", izjavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Pred kraj sastanka predstavnika članica Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn na jugu Njemačke, Ostin je novinarima rekao da isporuka tenkova za obuku Ukrajini u narednih nekoliko nedjelja predstavlja "ogroman napredak".

"Uvjeren sam da će ova oprema, i obuka koja je prati, dovesti ukrajinske snage u poziciju da nastave da postižu uspjehe na bojnom polju", kazao je Ostin.

Glavna tema sastanka u američkoj bazi Ramštajn, gdje su se okupili zvaničnici oko 50 zemalja, članica NATO-a i njihovih partnera, bila je koordinacija isporuke oružja i druge opreme Ukrajini, kako bi se bolja suprotstavila ruskoj invaziji.

Zvaničnici su danas naveli da će 31 tenk stići krajem maja u centar za obuku Grafenver u Njemačkoj i da će obuka ukrajinskih snaga početi nekoliko nedjelja kasnije i trajati oko 10 nedjelja.

Obuku bi trebalo da prođe oko 250 ukrajinskih vojnika, od kojih će neki naučiti da upravljaju tenkovima, a drugi da ih popravljaju i održavaju. Moguća je i dodatna obuka za borbu i manevrisanje sa tenkovima poslije prvih 10 nedjelja.

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena objavila je u januaru da će poslati Ukrajini tenkove "Abrams", nakon što je mjesecima tvrdila da su oni previše komplikovani i teški za održavanje i popravku.

Ta odluka je bila dio šireg političkog manevra koji je Njemačkoj otvorio vrata da pošalje Ukrajini tenkove "leopard 2" i da dozvoli Poljskoj i drugim saveznicima da učine isto.

Njemačka je na današnjem sastanku potpisala memorandum o razumijevanju sa Poljskom i Ukrajinom za uspostavljanje centra za održavanje tenkova "leopard 2" koje Ukrajina koristi za odbranu od ruske agresije. Centar će biti u Poljskoj, u blizini granice sa Ukrajinom.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je novinarima da očekuje da će taj centar koštati 150 - 200 miliona eura godišnje, i da će tri zemlje "pravično podijeliti" taj iznos, "kao i sve ostalo". Pistorijus je izrazio očekivanje da će centar početi sa radom krajem maja.

Upitan o šansama Ukrajine da se pridruži NATO-u, Pistorijus je rekao da su se svi saveznici složili da vide Ukrajinu kao buduću članicu alijanse, ali da je fokus sada na podršci toj zemlji na bojnom polju.

SAD su do sada obučile 8.800 ukrajinskih vojnika koji su se vratili na bojno polje, a na obuci ih je još oko 2.500. Ta obuka obuhvata i osnovne instrukcije o oružju i vođenje borbenih operacija i održavanje i popravku opreme.

Ostin nije želio da odgovori na pitanje o slanju borbenih aviona Ukrajini, rekavši da SAD šalju Kijevu sisteme za protivvazdušnu odbranu, za koje je kazao da su trenutno najpotrebniji. Ukrajina je u srijedu saopštila da je dobila američke protivvazdušne sisteme Patriot.