Bešić: Izbori su neminovni i neophodni, neodgovorno ponašanje većine zarad koji dan vlasti

"Koncept pravne države je do te mjere narušen, da je izuzetno nezahvalno dati prognozu, no ipak lično mislim da će se izbori održati 11. juna, a sudeći i po izjavi novoizabranog predsjednika Milatovića, koji je kazao da ne postoji pravni osnov na osnovu koga bi on poništio ukaz predsjednika Đukanovića", kazala je Bešić

14769 pregleda7 komentar(a)
Ni Vlada ni Skupština nemaju puni legitimitet za odlučivanje: Bešić, Foto: Boris Pejović

Direktorica Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) Milena Bešić poručuje da su vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori neminovni, a i neophodni kako bi se zakonodavna i izvršna vlast što prije dovele u legitiman status.

"Vijesti" su danas objavile da će Kolegijum predsjednice Skupštine razmatrati naredne sedmice opciju dijela parlamentarne većine o donošenju akta kojim bi se poništio ukaz odlazećeg predsjednika države Mila Đukanovića o raspuštanju parlamenta.

Ako bude postignut dogovor na Kolegijumu, akt će biti upućen plenumu na izjašnjenje. Nakon što bi takav akt Skupština eventualno usvojila, ne bi važila ni odluka o raspisivanju izbora za 11. jun, pa bi izbore raspisao novi predsjednik Jakov Milatović koji na dužnost stupa 21. maja.

"Međutim, krajnje je neozbiljno i neodgovorno ponašanje političara, predstavnika većine koji se po svaku cijenu žele zadržati u strukturama vlasti, pa makar i samo koji dan duže. Ni Vlada ni Skupština nemaju puni legitimitet za odlučivanje, a ponašaju se kao da su u punom mandatu i predlažu odluke krajnje upitne s aspekta ustavnosti", rekla je Bešić "Vijestima".

To je, kako je dodala, nastavak višemjesečne prakse, kontinuiranog nepoštovanja postojećih zakona i ustavnih odredbi, a svakako i posljedica nepostojanja zakona o skupštini i vladi.

"Koncept pravne države je do te mjere narušen, da je izuzetno nezahvalno dati prognozu, no ipak lično mislim da će se izbori održati 11. juna, a sudeći i po izjavi novoizabranog predsjednika Milatovića, koji je kazao da ne postoji pravni osnov na osnovu koga bi on poništio ukaz predsjednika Đukanovića", kazala je Bešić.