Zvijer se budi kad je najteže

Džimi Batler sa 56 poena izjednačio četvrti najbolji učinak u istoriji doigravanja u NBA i doveo Majami na korak od izbacivanja prvog favorita, Milvokija

5884 pregleda0 komentar(a)
Džimi Batler, Foto: Jim Rassol-USA TODAY Sports

Godinama unazad, Džimi Batler važi za košarkaša koji u plej-of svoja izdanja digne na značajno viši nivo.

Bio je prva vedeta Čikaga, jedini veteran u mladom i neozbiljnom timu Minesote, lider ekipe Filadelfije koja je morala da položi oružje u polufinalu pred budućim šampionima, Toronto Reptorsima, a Majami je vodio do finala 2020. kada je desetkovana “vrelina” bez Gorana Dragića i Bema Adebajoa u šest utakmica izgubila od LA Lejkersa.

Ove godine Hit nije mogao da pronađe konzistetnu formu, izgubio je u plej-inu za 7. mjesto od Atlante, a potom se “ušunjao” u doigravanje, savladavši Čikago. Tamo ga je sačekala ekipa sa najboljim skorom u NBA ligi, Milvoki Baksi. Očekivanja su bila da će se tim iz Vinskonsina prošetati kroz prvu rundu, da Majami ne predstavlja ozbiljnu prijetnju.

Sa tim Batler nije bio saglasan. Prva utakmica u “Fiserv centru” i odmah brejk. Nekadašnji 30. pik na NBA draftu je ubacio 35 poena i podijelio 11 asistencija, dok je u drugom meču doprinio sa 25 koševa.

foto: Jasna Kalač

U prvom duelu na domaćem parketu 30 poena za vođstvo od 2:1, a u noći između ponedjeljka i utorka - istorija. Sada već legenda Majamija je ubacila 56 poena, što je najbolji učinak u istoriji franšize i četvrti najbolji u NBA plej-ofu.

Zanimljivo, Batler je već u prvoj četvrtini ubacio 22 poena, od čega 20 uzastopnih svog tima! U naredna dva kvartala je postigao 13, a zatim ponovo “eksplodirao” kad je bilo najvažnije. U posljednjih 12 minuta je vodio ekipu sa Floride do najvećeg prekoreta u sezoni, upisavši 21 poen za konačnih 119:114.

Ispred Batlera se nalaze samo Majkl Džordan, Eldžin Bejlor i Donovan Mičel. Leteće visočanstvo je 1986. u porazu od Bostona postiglo 63 koša, ali su mu za to bila potrebna dva produžetka.

Bejlor je postigao dva manje protiv istog protivnika, ali je imao nešto slabiji šut iz igre (22/46, 48% odsto), dok se Mičel zaustavio na 57, u porazu svoje ekipe od Denvera.

- On je najbolji igrač Majamija u njihovoj istoriji, bolji od Dvejna Vejda i Alonza Morninga - rekao je Čarls Barkli, čovjek sa kojim Batler dijeli četvrtu poziciji na vječnoj listi.

Ukoliko Batler i saigrači eliminišu Milvoki, u narednoj rundi ih čeka bolji iz duela Klivlend - Njujork, a “vrelina” sigurno ne planira da stane na prvoj stepenici...