CGO: AZLP nepostupanjem ohrabruje političke aktere na nezakonitosti

"Više od dva mjeseca prošlo je od kada su AZLP upućene inicijative kojima je traženo utvrđivanje zakonitosti prikupljanja potpisa podrške za sedam predsjedničkih kandidata"

5713 pregleda1 komentar(a)
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je danas da Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) svojim nepostupanjem ohrabruje političke aktere na nezakonitosti.

"Više od dva mjeseca prošlo je od kada su AZLP upućene inicijative kojima je traženo utvrđivanje zakonitosti prikupljanja potpisa podrške za sedam predsjedničkih kandidata. I pored niza naknadnih urgencija, CGO još uvijek nije primio bilo kakav odgovor od Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama", ističe se u saopštenju CGO.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da je do isteka roka za predaju izbornih lista i pratećih potpisa podrške za parlamentarne izbore ostalo manje od 2️0️ dana, dok javnost još uvijek ne zna ni da li su potpisi za prethodno održane izbore prikupljani na zakonit način.

"Ignorisanjem javnih sumnji u postojanje masovne zloupotrebe ličnih podataka građana, kao i nepostupanjem po upućenim inicijativama, AZLP je obesmislila svoju institucionalnu ulogu, a time ohrabrila i političke aktere da djeluju nezakonito i bez ikakvih posljedica", zaključuje se u saopštenju CGO.