Dom zdravlja Tivat: Raste interesovanje za HPV vakcinaciju

"Ciljna grupa su djevojčice od devet do 14 godina, jer je to period kada je najbolje primiti vakcinu i kada je imunološki odgovor najadekvatniji da odreaguje na vakcinu i da u stvori imunitet na vrijeme", piše u sapštenju Doma zdravlja Tivat

2718 pregleda1 komentar(a)
Detalj iz Doma zdravlja Tivat, Foto: Dom zdravlja Tivat

U Tivtu raste interesovanje za HPV vakcinaciju, saopšteno je danas iz Doma zdravlja Tivat.

"Interesovanje roditelja da svoje djevojčice zaštite od pojave ozbiljnih oboljenja koje izaziva humani papiloma virus (HPV) u Tivtu je iz nedjelje u nedjelju sve veće. Nakon stalnih apela ljekara Doma zdravlja Tivat, organizovanja javnih tribina i edukativnih predavanja, ali i neposrednog razgovora pedijatara sa roditeljima, sve veći broj djece na nedjeljnom nivou prima HPV vakcinu, a do sada je imunizovana 81 djevojčica sa područja Opštine Tivat", ističe se u saopštenju.

Iz Doma zdravlja Tivat su dodali da imunizaciju protiv humanog papiloma virusa sprovode, u okviru Programa HPV vakcinacije u Crnoj Gori, koji su pokrenuli Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje.

"Ciljna grupa su djevojčice od devet do 14 godina, jer je to period kada je najbolje primiti vakcinu i kada je imunološki odgovor najadekvatniji da odreaguje na vakcinu i da u stvori imunitet na vrijeme", piše u sapštenju.

Dom zdravlja Titvat poručuje da je cilj ovog programa prevencija obolijevanja od karcinoma grlića materice ili otkrivanje bolesti u ranoj fazi kada je mogućnost izlječenja značajno veća.

"HPV vakcina je bezbjedna i djelotvorna, preventivno djeluje u 99 % slučajeva, što je veoma značajno, s obzirom na činjenicu da je karcinom grlića materice, koji uzrokuje HPV, jedna od najčešćih malignih bolesti kod žena", kazali su.

Dom zdravlja Tivat još jednom poziva roditelje da vakcinišu svoju djecu i na taj način ih na vrijeme zaštite od HPV infekcija i njihovih posljedica.

"Roditelji djevojčica koje pripadaju ciljnoj grupi mogu se informisati o imunizaciji u Dječjem dispanzeru ili zakazati pregled i vakcinaciju svog djeteta kod pedijatra na broj telefona: 067/ 059-948", zaključuje se u saopštenju.