Kokosovo ulje u ishrani i njezi

Kokosovo ulje sadrži vitamine i polifenole od kojih se posebno izdvaja vitamin E, koji doprinosi zdravlju kompletnog organizma

14718 pregleda0 komentar(a)
Kokosovo ulje (ilustracija), Foto: Shutterstock

Na tržištu se mogu pronaći tri vrste kokosovog ulja - djevičansko, rafinirano i djelimično hidrogenizovano. Međutim, preporučuje se djevičansko jer ima najveću nutritivnu vrijednost.

Kokosovo ulje u ishrani

Kokosovo ulje se koristi prvenstveno u ishrani južnoameričkog i azijskog stanovništva, ali se vremenom počelo koristiti i u Evropi. Velike je nutritivne vrijednosti i nema štetnih posljedica pa se preporučuje u pripremi hrane, pogotovo kao dodatak zdravim poslasticama.

Smatra se da je kokosovo ulje odlično i kao namirnica koja doprinosi mršavljenju i podstiče ubrzan rad metabolizam, koji poboljšava kvalitet života i pruža nam više energije.

Stručnjaci za ishranu preporučuju korišćenje kokosovog ulja umjesto suncokretovog, pogotovo za redukciju tjelesne težine. Kokosovo ulje smanjuje osjećaj gladi.

U ishrani se, osim ulja, koristi i kokosovo mlijeko, voda, brašno, a te namirnice na spisku su osoba koje pravilno primjenjuju vegeterijansku ili vegansku ishranu.

Kokosovo ulje iako u većim količinama utiče na povišenje lošeg holesterola, ujedno povećava i dobri HDL holesterol tako da se može reći da djeluje neutralno na rizik od bolesti srca.

Liječi desni i lošu probavu

Upotreba kokosovog ulja održava zdrav probavni sistem i reguliše pravilan rad metabolizma. Direktno se apsorbuje u energiju i snižava loš holesterol, ali samo ukoliko se koristi u umjerenim količinama.

Određene studije navode da kokosovo ulje može prevenirati pojavu arteroskleroze, ali i da djeluje antikancerogeno, kao i da je izuzetno korisno za dijebetičare.

Upotreba kokosovog ulja savjetuje se i kod virusnih infekcija i gljivica, bolesti desni, Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Njeguje lice, kožu i kosu

Upotreba kokosovog ulja za kožu je izuzetno korisna, pogotovo kod suve i ispucale kože. Koža ga dobro upija i nakon nanošenja je meka i hidrirana.

Nerijetko se kokosovo ulje koristi i kao zaštita od ultraljubičastog zračenja i sredstvo za sunčanje, ali se savjetuje dodatni oprez jer iako je sto odsto prirodno i bez štetnih sastojaka samo ne pruža dovoljnu zaštitu od UV zraka.

Kada je riječ o upotrebi kokosovog ulja za lice, preporučuje se kao preparat za čišćenje, ali i hidrataciju. Ipak, osobe sa masnom kožom prije upotrebe kokosovog ulja za lice treba da se posavjetuju sa dermatologom.

Nanošenje kokosovog ulja za kosu sprečava gubitak dlake, oporavlja je, vraća sjaj i elastičnost, a efikasno je i u borbi protiv peruti.