Dan za Skudeto - Napulj sprema feštu za pamćenje

Ako Lacio ne pobijedi Inter danas od 12.30, a Napolitanci u 15 sati savladaju Salernitanu, biće i teoretski stavljena tačka na šampionsku borbu u Seriji A

7951 pregleda5 komentar(a)
Grad pod Vezuvom nestrpljivo iščekuje lavu, Foto: REUTERS

Napoli je imao nekoliko fantastičnih sezona sa Valterom Macarijem prije više od 10 godina, ne tako davno pod komandom Mauricija Sarija bio veoma blizu Skudeta, tada je Juventus i na terenu i van njega bio prevelik zalogaj za Napolitance.

I ove godine, kada je gledajući kvalitet timova titula vjerovatno bila dalja nego ikad, “azuri” su okrenuli stvari i na dobrom su putu da toliko čekani trofej donesu na stadion koji nosi ime čovjeka koji je simbol Napolija - Dijega Maradone.

Napoli je na korak od Skudeta, vrlo je moguće da ga osvoji već danas ako se poklope dva rezultata - prvi uslov je da Lacio u Milanu od 12.30 ne savlada Inter, a ako Rimljani izgube ili remiziraju onda ekipi Lućana Spaletija ostaje samo da kod kuće savlada Salernitanu u duelu koji počinje u 15 sati. Ne djeluje nerealno, naprotiv...

Kako god, fešta je već spremna, ulaznice za utakmicu su rasprodate danima unazad, navijači pripremaju koreografiju kojom “sahranjuju” svih 19 rivala u Seriji A. Eto tako se u Napulju gleda na trofej koji je izvjestan već mjesecima...

I sam Spaleti je na pragu raja, čeka prvu titulu u Italiji u trenerskoj karijeri koja je počela još 1994. na klupi Empolija. Do sada je pokušavao sa Romom i Interom, osvojiće je sa klubom koji je posljednji put bio šampion 1990. godine. Naravno, sa Maradonom u timu.

- Nije ovo osveta, iako su mi uvijek govorili da nisam niko dok ne postanem prvak Italije. Samo ću reći da se čekanje isplatilo - rekao je Spaleti i dodao:

- Uvijek postoji tenzija, pa i sada, iako smo zaista blizu. Od 2001. je Skudeto “šetao” od Torina do Milana, sada moramo da budemo mirni i da privedemo posao kraju, jer smo svi zaslužili veliko slavlje. Igrači, klub, treneri, ali posebno navijači - istakao je Spaleti.

Napoli ove sezone ima samo tri poraza. Prvi je doživio početkom januara od Intera na “Đuzepe Meaci”, a druga dva kod kuće - od Lacija i Milana - u momentima kada praktično više nije imao konkurenciju na putu ka tituli.

- Napulj je nekada pomalo lud, sve je do energije koja postoji uvijek, samo je potrebno da se na pravi način usmjeri. Kada sve ovo gledate spolja, možda djeluje malo teatralno, za neke i nestvarno, ali ja sam to drugačije shvatio - ovdje je fudbal nešto više - kazao je Spaleti.

Ako postoji neka Napolijeva mrlja ove sezone, onda je to Liga šampiona, iako je prvi put u istoriji zaigrao u četvrtfinalu. “Azuri” su lako prošli grupu, onda i Ajntraht prije nego su eliminisani od Milana - daleko od toga da su bili slabiji tim u dvomeču, ali kao da je pritisak makar blagog favorita učinio svoje.

Spaleti je dva puta bio prvak Rusije sa Zenitom, smiješi mu se treća titula.

- Ako je trebalo da čekam Napoli, onda je vrijedilo. Ako zaista osvojimo Skudeto, o tome ćemo pričati generacijama koje dolaze. Ponosan sam na grupu koju smo stvorili, na atmosferu u timu i oko njega, na kvalitet koji smo pokazali, euforiju u gradu i na stadionu u velikom broju utakmica ove sezone - rekao je Spaleti.

Odbrojavanje je odavno počelo, sve ukazuje na to da je 30. april datum kada će Napoli konačno promijeniti istoriju...

Za to je trebalo 25 pobjeda u 31 utakmici ove sezone. Ima i po tri remija i poraza - po bod su Napolitanci osvojili u duelima sa Fiorentinom, Lećeom i Veronom, gubili su od Intera, Lacija i Milana.