Policija podsjetila da građani mogu predati oružje bez pravnih posljedica

Iz policije pozvali građane da anonimno prijave ukoliko znaju da neko posjeduje nelegalno oružje

16460 pregleda19 komentar(a)
Foto: Uprava policije

Uprava policije podsjetila je građane na akciju „Poštuj život – vrati oružje“, odnosno da svaki građanin, shodno Zakonu o oružju, može bez bilo kakvih pravnih posljedica dobrovoljno policiji predati vatreno oružje, bez obzira na to da li naoružanje posjeduju u ilegalnom ili legalnom vlasništvu i nezavisno o kojoj kategoriji vatrenog oružja je riječ.

Građani oružje mogu predati pozivom na broj 122, nakon čega će policijski službenik preuzeti oružje na mjestu gdje se ono nalazi i građaninu izdati potvrdu o preuzetom vatrenom oružju, navodi se u saopštenju policije.

Iz te institucije navode da su građani, od stupanja na snagu Zakona o oružju, dobrovoljno vratili 2.011 komada vatrenog oružja, 291 minsko eksplozivno sredstvo (najčešće ručne bombe), 1.118 komada djelova oružja, te 35.571 metak različitog kalibra.

"Ovim putem ukazujemo na odredbe Zakona o oružju kojim se u članu 33 propisuje, da je zabranjeno nošenje oružja na javnom mjestu, da su svi dužni da se pridržavaju pravila javno istaknutih zabrana o unošenju oružja u određene prostore ili prostorije kao i da se ne smije na javnom mjestu oružje učiniti vidljivim drugim licima, niti se smije nositi na način koji ih uznemirava. U istom zakonu član 34 propisuje da se oružje i municija moraju čuvati tako da nijesu dostupni licu koje nije ovlašćeno da ih posjeduje, a naročito maloljetnim licima, zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu ili na drugi bezbjedan način. Član 36 pomenutog zakona propisuje da je vlasnik oružja dužan da oružje održava u ispravnom stanju i da pravilno rukuje njime i da je zabranjena upotreba oružja na javnom mjestu ili na drugom mjestu, gdje se može ugroziti bezbjednost građana", dodaju iz policije.

Pozvali su građane da o eventualnim saznanjima da druge osobe posjeduju nelegalno oružje i krše odredbe zakona o oružju, pozivom na broj 122 anonimno upoznaju službenike policije, koji će, kako su kazali, u najkraćem mogućem roku i shodno svojim ovlašćenjima, preduzeti zakonom propisane mjere i aktivnosti kojim će spriječiti dalje zloupotrebe i kršenje zakona.

Ministar Zoran Miljanić prošle sedmice je kazao da legalnu dozvolu za držanje oružja u Crnoj Gori ima 52.340 građana. "Ilegalnih, po nekim istraživanjima koje su radile strane kuće, u Crnoj Gori bi moglo da bude između 40 i 80 hiljada", naveo je on tada.

Najveći problem u Crnoj Gori su, kako je rekao, "veze i protekcija", odnosno "da neko ko nije zdravstveno u stanju" može doći do dozvole za posjedovanje oružja.