Tabloid priznao da je nezakonito prikupljao informacije o princu Hariju

Pravna bitka princa Harija protiv britanske štampe počinje danas, tako što se prva od tri tužbe vojvode od Saseksa za hakovanje telefona našla pred sudom

2262 pregleda0 komentar(a)
Foto: Reuters

Britanski tabloid Dejli Miror (Daily Mirror) izvinio se, jer je nezakonito prikupljao informacije o princu Hariju, koji je na sudu dobio parnicu jer mu je izdavač hakovao telefon.

Izdavač tabloida je podnijetim dokumentima osporio tvrdnje o „nezapamćenom“ presretanju glasovne pošte princa Harija i još tri poznate ličnosti i naveo da oštećeni nisu podnijeli tužbe na vrijeme.

Međutim, u tim dokumentima se navodi i da „postoje određeni dokazi o uputima da su oštećeni bili dio drugog tipa nezakonitog prikupljanja informacija“, među kojima je i princ.

Tabloid navodi da „garantuje kompenzaciju“, ali ne i u kojoj bi formi ona mogla biti.

„Izdavač tabloida se bezrezervno izvinjava za sve takve slučajeve nezakonitog prikupljanja informacija i uverava tužioce da se takvo ponašanje nikada neće ponoviti“, navodi se u sudskim dokumentima.

Pravna bitka princa Harija protiv britanske štampe počinje danas, tako što se prva od tri tužbe vojvode od Saseksa za hakovanje telefona našla pred sudom.

Hari i tri manje poznate ličnosti tuže bivšeg izdavača Dejli Mirora zbog navodne invazije na privatnost.

Aktivnosti o kojima je riječ desile su se prije više od dvadeset godina, kada su novinari i privatnici presretali govornu poštu, kako bi prisluškivali članove kraljevske porodice, političare, sportiste, poznate ličnosti, pa čak i žrtve zločina.

Hakovanje telefona je, nakon što je kasnije otkriveno, izazvalo skandal u javnosti.

Očekuje se da će Hari lično svjedočiti u junu, rekao je njegov advokat. Hari se na Višem sudu iznenada pojavio prošlog mjeseca, kako bi pratio četvorodnevno ročište njegove druge tužbe.

Princ vodi rat protiv britanskih novinara pravnim tužbama, ali i svojim memoarima „Spare“, obećavajući da mu je životna misija da reformiše medije, koje krivi za smrt svoje majke, princeze Dajane.

Hari je takođe tužio izdavače Dejli Mejla (Daily Mail) i Sana (Sun) zbog skandala sa hakovanjem telefona, nakon što je jednogodišnja istraga o etici štampe 2011. godine otkrila da su zaposleni u sada ugašenom tabloidu News of the World prisluškivali govornu poštu mobilnih telefona.

Hari je u sudskim dokumentima optužio medije da su još dok je bio mali stvorili narativ u kome je prikazivan kao „debeo“, „varalica“ i „maloljetna pijanica“.

Njegove tužbe mogle bi dodatno da pokvare porodične odnose, koji su zategnuti otkako su Hari i njegova supruga Megan napustili kraljevski život 2020. i preselili se u SAD, nakon što su se žalili na rasističke stavove britanske štampe.

Izdavači se brane tvrdnjom da Hari nije pokrenuo slučajeve u roku od šest godina. Hari je u svojim memoarima za kašnjenje u podnošenju tužbe djelimično okrivio svoju porodicu.