U Velikoj Britaniji rođena prva beba koja ima DNK troje ljudi

"Biće zanimljivo znati koliko dobro je tehnika zamjene mitohondrija funkcionisala na praktičnom nivou, da li su bebe slobodne od mitohondrijalnih bolesti i da li postoji bilo kakav rizik od njih kasnije u životu razvijaju probleme", rekao je profesor sa Istraživačkog instituta, Francis Robin Lovel-Badže

10471 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Getty Images

Beba sa DNK troje ljudi rođena je prvi put u Velikoj Britaniji, potvrdili su iz Centra za plodnost.

Većina bebinog DNK potiče od roditelja, a oko 0,1 odsto od davaoca.

Pionirski poduhvat britanskih lekara, poznat kao tretman doniranja mitohondrija, koristi delove jajnih ćelija zdravih ženskih donora za začeće embriona postupkom veštačke oplodnje bez štetnih mutacija koje nose biološke majke i koje bi verovatno bile prenete na njihovo potomstvo.

Rođeno je manje od pet beba sa ovim mutacijama, ali nisu objavljeni detalji.

Mitohondrijalne bolesti su neizlečive i mogu biti fatalne u roku od nekoliko dana ili čak sati od rođenja.

Neke porodice su izgubile više dece i ova tehnika bi mogla da bude i jedina opcija da dobiju zdravo dete.

Mitohondrije su sićušni odeljci unutar skoro svake ćelije tela koji pretvaraju hranu u upotrebljivu energiju.

Defektne mitohondrije ne mogu da napajaju telo i dovode do oštećenja mozga, slabljena mišića, srčane insuficijencije i slepila.

Prenosi ih samo majka.

Dakle, tretman doniranja mitohondrija je modifikovani oblik veštačke oplodnje koji koristi one iz zdrave jajne ćelije koja je donirana.

Međutim, mitohondrije imaju sopstvenu genetsku informaciju ili DNK, što znači da tehnički dobijena deca nasleđuju DNK od roditelja i deo od davalaca.

Ovo je trajna promena koja bi se prenosila kroz generacije.

Doniranje DNK je relevantno samo za stvaranje efikasnih mitohondrija, te ne utiče na druge stvari, poput izgleda na primer, tako da se davalac ne može nazvati „trećim roditeljem".

Ova metoda izvedena je u Njukaslu, u kome su na snazi zakoni koji dozvoljavaju začeće beba na ovaj način u Velikoj Britaniji od 2015.

Međutim, primena ova metode nije odmah započeta u ovoj zemlji, već u Americi 2016. godine.

Iz Uprave za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA) kažu da je do 20. aprila 2023. rođeno je manje od pet beba, ali nema precizinijih informacija kako bi se sprečilo da se porodice identifikuju.

Ovo malo detalja objavljeno je na zahtev lista Gardijan.

„Vest da je mali broj beba sa doniranim mitohondrijama sada rođen u Velikoj Britaniji je sledeći korak, u onome što će verovatno ostati spor i oprezan proces procene i rafinisanja mitohondrijske donacije", rekla je Sara Norkros, direktorka nezavisne dobrotvorne organizacije koja radi s ljudima koji se bore s neplodnošću i genetskim stanjima.

Nema vesti od timova u Njukaslu, tako da je još uvek neizvesno da li je metoda bila uspešna.

„Biće zanimljivo znati koliko dobro je tehnika zamene mitohondrija funkcionisala na praktičnom nivou, da li su bebe slobodne od mitohondrijalnih bolesti i da li postoji bilo kakav rizik od njih kasnije u životu razvijaju probleme", rekao je Robin Lovel-Badže, profesor sa Istraživačkog instituta Francis.


Pogledajte video - Šta miris čini dobrim ili lošim


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk