Koncesionar bagerima presjekao arheološko nalazište: Predmeti iz neolita završiće u drobilici

Mještani su ogorčeni što se kamenolom, osim što se nalazi na lokaciji nalazišta Ober, pravi u blizini kuća i izvora Vodovoda za MZ Gubavač, u mjestu koje zavisi od razvoja poljoprivrede. Traže i hitnu sanaciju puta, koji je, kako tvrde, uništen i raskopan. Oni su najavili svakodnevne blokade, a u ponedjeljak će blokirati magistralni put Bijelo Polje - Prijepolje

28083 pregleda19 komentar(a)
Koncesionar probio put kroz nalazište, Foto: Jadranka Ćetković

Koncesionar kamenoloma u Bijedićima Šućro Omerović presjekao je bagerima nalazište iz neolita, staro 6.500 godina.

To je za "Vijesti" potvrdio arheolog Predrag Lutovac.

Mještani su i juče blokirali put mašinama i nastavili proteste u Bijedićima započete dan ranije, tražeći od Vlade i Ministarstva kapitalnih investicija da raskine ugovor koji je sa Omerovićem, vlasnikom firme "Elas", potpisao ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Oni su ogorčeni što se kamenolom, osim što se nalazi na lokaciji nalazišta Ober, pravi u blizini kuća i izvora Vodovoda za MZ Gubavač, u mjestu koje zavisi od razvoja poljoprivrede. Oni traže hitnu sanaciju puta, koji je, kako tvrde, uništen i raskopan. Napominju da se u tom predjelu, koji je pogodan za razvoj turizma, osim nalazišta iz neolita nalaze i dvije pećine, kojima prijeti uništenje.

"Naše mjesto je napadnuto raznim mašinama gdje se vrši eksploatacija bez dozvole i ekološke saglasnosti od strane bjelopoljske firme ‘Elas’", kazao je Krsto Tvrdišić.

Omerović je kazao da ima sve potrebne saglasnosti i dozvole koje su im potrebne u ovoj fazi, podsjećajući da je ugovor potpisan na 30 godina, a da mu ekološka saglasnost u prvoj fazi, odnosno godini, nije potrebna.

Iako je Omerović dobio pozitivno mišljenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara, arheolog Predrag Lutovac je za "Vijesti" kazao da je takva odluka ishitrena.

Nalazište u Bijedićima sa mnogobrojnim predmetima iz perioda starog oko 6.500 godina prije nove ere, otkriveno je 2012. godine, kako je ranije kazao Lutovac, "zajedno sa onim u selu Radmanci kod Berana, pomjera dosadašnja naučna saznanja o smjenjivanju kulture na ovim prostorima, ističući da su ta nalazišta od velikog značaja ne samo za sjever Crne Gore nego i cijele države". U rješenju Zavoda za geološka istraživanja, u koje su "Vijesti" imale uvid, zastupnik firme Anan Omerović je 25. oktobra 2022. sa Vladom, koju je zastupao ministar Ibrahimović, potpisao ugovor za dodjelu koncesije za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju nemetalične mineralne sirovine, tehničko-građevinskog kamena na lokalitetu Ober u mjestu Bijedići.

Mještani su, kako navode, zbog nezakonitih radnji, protiv Šućra Omerovića, podnijeli krivičnu prijavu 3. maja, u kojoj su naveli da "izvodi građevinske radove za koje nema uredno izdatu dozvolu, niti ima saglasnost mještana, niti saglasnost za eksploataciju kamena, već posjeduje samo saglasnost za ispitivanje materijala za izradu pijeska, šljunka, kamena i ostalog građevinskog materijala".

U prijavi koju je potpisao Dragoslav Tvrdišić navodi se da ta firma ‘nema ni elaborat za zaštitu životne sredine, pri čemu ugrožava životnu sredinu sela, stvaranjem velike prašine, od mljevenja raznog kamena radi proizvodnje pijeska i drugih građevinskih sirovina’.

U loše stanje puta uvjerila se i reporterka "Vijesti" nakon što je sa vozila kojim je stigla na proteste otpao dio plastike. Isti taj put, koji od Voljavca vodi do Bijedića, oko 1. maja je bio u znatno boljem stanju. U neposrednoj blizini pored puta, sa jedne strane nalazi se i odron, koji prijeti da potkopa put, a ćemu, kako tvrde ovi mještani, doprinosi prolazak teških mašina i kamiona.

Zbog lošeg stanja, mještani su najavili svakodnevne blokade, a u ponedjeljak će blokirati magistralni put Bijelo Polje - Prijepolje.

Oni su, kako ističu, juče odbili predlog opštinskog komunalnog inspektora Svetislava Perišića da puste vlasnika "Elasa" da nastavi radove, a da im on, za uzvrat, asfaltira put.

Draško Tvrdišić sa ostacima crepulje iz neolitafoto: Jadranka Ćetković

Draško Tvrdišić je pokazao djelove crepulja koje se nalaze na prokopanom dijelu puta i kamenoloma, iz čijih se presječenih stijena pomiješanih sa zemljom vidi istorija stara nekoliko milenijuma.

"Ovo ti je od crepulja, što su se nekada pravile da se peku hljebovi, nalazište staro do 6.500 hiljada godina može da završi u nasipu Šula Omerovića u Potkrajcima, da se drobi za betonažu i za maltanje", kazao je Tvrdišić.

Božo Tvrdišić je ispričao da se sa druge strane brda koje ruše nalazi granica sa Srbijom, a da se iza jednog dijela krša nalaze njihovi gajevi i dalje, put za Srbiju.

"Evo kuće tu blizu, čim počne da minira, kuće odoše, ode brdo, ode granica", kazao je on.

Da se svi osjećaju ugroženo u svojim domovima potvdila je i Nataša Bjelopavlić.

"Evo mi se nalazimo kod bagera, a kuće su, kao što vidite, udaljene oko 50 metara. Prijeti opasnost od rušenja, naročito kada krene miniranje", kazao je Mlađen Grebović.

Vučeta Bjelopavlić je kazao da su mašine napravile "obale" pored puta, zbog čega nije mogao da protjeruje stoku sa livade na livadu.

"Ja živim od toga, plate nemam, penzije nemam. A što se tiče nasipa više, saopštavam ja i svi ovi građani da nećemo dozvoliti da uzme više i jedan kamen", kazao je Bjelopavlić.

Put je, kako je objasnio Rifat Šaronjić, u privatnom vlasništvu.

"To je moje i vlasništvo mojih rođaka. Taj put su radili komšije Tvrdišići a mi smo dali svoju zemlju, i ne možemo da dozvolimo da nam neko šteti puteve i da ostanemo bez njih. Nas četiri pet imamo vode odavde koje su odvedene, pa će vode da se oštete", kazao je Šaronjić.

Goran Bubanja, koji živi na oko 200 metara vazdušne linije od kamenoloma kazao je da im uz kamenolom nema opstanka.

Uprava šalje komisiju, Lutovac: Dio lokaliteta već uništen

"Vijesti" saznaju da će Uprava za zaštitu kulturnih dobara formirati i uputiti komisiju koja će obići lokaciju i reagovati, da li je došlo do oštećenja arheološkog nalazišta i donijeti rješenje da li da se obustave dalji radovi.

Arheolog i savjetnik Polimskog muzeja Predrag Lutovac je kazao za "Vijesti" da je pored Beransela u Beranama ovo jedini lokalitet neolitske vinčanske kulturne grupe, koji je samo djelimično istražen.

"Polimski muzej je otvorio nekoliko sondi, a cijeneći površinu na kojoj se prostire neolitsko naselje, u dosadašnjem periodu Polimski muzej je istražio svega pet odsto. Tačnije, istraženo je 30 metara kvadratnih na lokalitetu koji se prostire u dužini od oko 200 metara. Na tom istraženom dijelu nađeno je oko 200 predmeta. Izvođač radova ne može da priđe siparu, a da ne uništi sam arheološki lokalitet", kazao je Lutovac.