Mijović: Niko ne može da nam oduzme želju i ambiciju

Košarkaši Budućnost Volija danas (19.30) na startu polufinala AdmiralBet ABA lige gostuju Crvenoj zvezdi

19418 pregleda16 komentar(a)
Od njega će mnogo zavisiti u Beogradu: Erik Grin na ligaškoj utakmici sa Crvenom zvezdom, Foto: kk budućnost voli / filip roganović

U takmičenjima u kojima nastupaju Partizan i Crvena zvezda, u bilo kom sportu, sva ostala rivalstva i mržnja protivničkih navijača djeluju benigno.

Ali, AdmiralBet ABA liga je izuzetak, jer se posljednjih godina razvilo jednako “otrovno” suparništvo, u kojima su dešavanja na terenu, tribinama, pa i svlačionicama, prevazilazila sve granice ukusa - između Budućnost Volija i Zvezde.

Poslije prošle sezone, u kojoj su “preskočili” jedni druge u plej-ofu, “plavi” i “crveno-bijeli” će ponovo u direktnim obračunima rješavati važna pitanja. Nakon polufinala sezone 2016/2017, te finala 2018, 2019. i 2021. godine, sada će Podgoričani i Beograđani rješavati ko će biti učesnik završnih borba za titulu na Jadranu.

Prvi meč je danas (19.30) u dvorani “Aleksandar Nikolić”, a na strani domaćih je sve - kvalitet, forma, ogromna razlika u budžetima, ali i prednost domaćeg terena, koja ni u jednom takmičenju nije bitna kao u ABA ligi. Tome svjedoči i statistika, jer je u plej-of obračunima večerašnjih rivala od 2017. do 2021. na 17 utakmica samo jednom slavio gost, i to Budućnost 9. aprila 2018. godine, kada je napravila ključni korak ka istorijskoj tituli.

Sada je, međutim, mnogo teže očekivati brejk u “Pioniru”, jer je budžet Zvezde osmocifreni (čak je i Nebojša Čović priznao da je 11 miliona, a on ima običaj da malo “umanji”), a sam Fakundo Kampaco ima mjesečnu platu koliko cijeli tim Budućnosti. Taj novac, naravno, kupuje i kvalitet, koji je “debelo” na strani Zvezde, ali predaja je zabranjena riječ.

- Očekuje nas zahtjevna utakmica, protiv ekipe koja je u Evroligi pokazala koju količinu kvaliteta posjeduje na svim pozicijama. Pokušavamo da meč doživimo kao ozbiljan izazov, kao mogućnost da vidimo gdje smo u odnosu na jednu od najboljih ekipa Evrope. Poslije utakmice sa Sutjeskom smo pokušali da adaptiramo neke stvari u odnosu na njihov individualni kvalitet, prisutan kod velikog broja igrača - istakao je Petar Mijović na jučerašnjoj pres konferenciji.

Stručnjak iz Bara je nedavno počeo treći mandat na klupi Budućnosti, na startu umalo spriječio Partizan da ovjeri 1. mjesto, a potom u dva meča četvrtfinala izbacio Megu. Nisu njegovi puleni blistali u revanšu u Sremskoj Mitrovici, gubili su 19 razlike, ali su smogli snage da preokrenu.

- Na dobrom smo putu, bez obzira na određene oscilacije koje smo pokazali protiv Mege, pogotovo u 1. poluvremenu druge utakmice. Prevashodni cilj smo ispunili plasmanom u polufinale, ali je sportski i ljudski da se ambicije tu ne završavaju. Respektujući kvalitet Crvene zvezde, koja je zasigurno favorit, ova serija ima prefiks derbija ne samo zbog njihovog kvaliteta, nego i našeg. Godinama smo u samom vrhu ABA lige, ovo su postali klasici regionalne košarke. Ovo je za nas izuzetan izazov, nadam se da u dobrom raspoloženju i atmosferi dočekujemo polufinalnu seriju.

Mijović je svjestan na kakvog se protivnika namjerio njegov tim.

- Jako dobro pratim sve što se na prostorima regionalne košarke dešava u posljednje dvije decenije i mislim da je ovo najbolji sastav Zvezde u tom periodu. I samo dovođenje Duška Ivanovića jasno pokazuje ambicije ne samo u ovoj, nego i u sezonama koje dolaze. Ali, imamo određeni kvalitet, a ambiciju i želju da se nadigravamo ne može da nam oduzme niko. Zvezda je moćan tim, pokazala je to sa dvije serije od po pet-šest pobjeda u Evroligi. Ali, apsolutno ne želimo da se bavimo samo njihovim kvalitetima, već i određenim stvarima gdje možemo da iskreiramo prednost za nas

Nije tajna da sve u Ivanovićevom timu kreće od omalenog Argentinca.

- Sigurno je jedan od najboljih igrača koji je ušao na ove prostore, ali Crvena zvezda nije samo Kampaco. To su pokazale prethodne utakmice, jer u svakom momentu je tu ozbiljan broj igrača koji mogu da iskoriste svaku šansu koju im protivnik ostavi. I neki koji se ne “skidaju” bili bi nosioci u velikom broju klubova koji “pucaju” na sami vrh u regionu. Pokušavamo da pronađemo tačke na kojima bismo mogli da im iskreiramo probleme, ali vidjećemo šta će biti. Sigurno je da je, žargonski, prva violina Kampaco, ali daleko od toga da jedini koji ima ekstra kvalitet.

Bekovska linija Budućnosti biće na velikim iskušenjima protiv veoma agresivnih igrača Zvezde, a pokazalo se nekoliko puta ove sezone da takva igra može da bude problem organizatorima igre “plavih”.

- Jedan od kvaliteta Zvezdine igre je izuzetno agresivna spoljnja linija, posebno u tome prednjači Kampaco sa izuzetnim pritiskom na lopti. Tu su i Lazarević i Lazić, koji su dominantno defanzivno orijentisani, a imaju i dosta pokretljive igrače na pozicijama četiri i pet, što im daje mogućnost da igraju odbranu od pik’en’rola na nekoliko načina. Jedna od stvari koja će biti ključna u Beogradu je adaptacija na agresiju spoljnje linije. Imali smo tokom sezone problema, posebno na utakmicama Evrokupa, gdje je pritisak znao da nas iz komotnih situacija uvede u utakmice na jednu loptu. To smo apostrofirali kao jednu od najvažnijih stvari ako želimo dobar rezultat - zaključio je Mijović.

Erik Grin u posljednje vrijeme igra spektakularnu košarku, Duško Ivanović potencira i najbolju u karijeri. Na prva tri Mijovićeva meča je ubacio 79 poena i jasno je da od njegovog raspoloženja mnogo zavisi igra najvećeg crnogorskog kluba.

- Svi čekamo meč, borićemo se jako. Biće veoma teško, znamo da je Zvezda odličan tim, ali igramo dobro u posljednje vrijeme. Moramo da se držimo onoga što nam trener kaže, njegovog plana igre i da igramo čvrsto u odbrani. Idemo tamo da se borimo, vidjećemo šta će se dogoditi - poručio je američki šuter.

Momak koji je na Dan pobjede, 9. maja, proslavio 32. rođendan, ubijeđen je da njegov tim neće dozvoliti oscilacije kao na nekoliko utakmica ove sezone.

- Znamo kako to da riješimo. U 1. poluvremenu protiv Mege smo na teren izašli kao da smo “izdušili”, bez energije, a isto nam se ponovilo i prije nekoliko dana u domaćem šampionatu. Tako ne možemo da igramo protiv Crvene zvezde, jer može da bude veoma ružan epilog ako budemo tako krenuli. Moramo da izađemo sa puno energije, da se fokusiramo na odbranu i pratimo principe naše igre. Neophodna nam je velika energija, ne smijemo da imamo padove protiv ovakvog tima ako želimo da budemo u igri za pobjedu.

Jasno je da će Grin biti pod posebnim mjerama odbrane Zvezde i da mu je neophodna pomoć saigrača.

- To je veoma dobar tim, ima odlične bekove, dosta visokih igrača. Igraju dobru odbranu, ali mislim da smo i mi dobar tim. Važno je da budemo agresivni, vučemo prave poteze, dobro dijelimo loptu i biće sve u redu. Sjećam se kada smo prvi put igrali sa njima ovdje, ali sada smo potpuno drugačiji tim nego tada. Uzbuđen sam zbog izazova koji nas čeka, kao i cijela ekipa, bićemo spremni za to - naglasio je Grin.

Ivanović: Grin igra košarku života, Budućnost izvanredna nakon promjene trenera

Naspram Budućnosti stajaće dvije legende podgoričkog kluba - Duško Ivanović i njegov prezimenjak Nikola, heroj istorijske titule iz 2018.

Iskusni stručnjak, koji je kao košarkaš ostavio neizbrisiv trag u tadašnjem Titogradu i uveo “plave” prvi put u Prvu ligu SFRJ, izuzetno cijeni svoj bivši klub, a posebno Erika Grina.

- Budućnost nakon promjene trenera igra izvanredno. Ekipa je selektirana za Evrokup, a sa pojačanjima koja su stigla, ima kvalitet i za nivo više. Ozbiljan klub je u pitanju, ima svoje ambicije i želje, a to je sigurno plasman u finale. Igraju agresivno, sa puno samopouzdanja i jasno podijeljenim ulogama. Erik Grin igra fantastično u posljednje vrijeme, u životnoj formi. Ipak, vjerujem da čvrstom i odgovornom igrom uz pune tribine možemo do pobjede - rekao je Ivanović.