Hrvatska vojska pritiče u pomoć poplavljenima

Usljed obilnih kiša, izlile se rijeke u Hrvatskoj i BiH

14004 pregleda0 komentar(a)
Poplava u hrvatskom gradu Obrovac, Foto: Printscreen/Index.hr

Spasilački timovi i stotine vojnika raspoređeni su juče kako bi pomogli ljudima u djelovima Hrvatske teško pogođenim poplavama.

Usljed obilnih padavina proteklih dana došlo je do izlivanja pojedinih rijeka, domovi su poplavljeni, kao i putevi i javne zgrade u pojedinim gradovima, prenijela je agencija Asošijetid pres.

U gradu Obrovac koji je, kako prenosi Indeks, pogođen najtežom poplavom u posljednjih 100 godina otkazana je nastava nakon što je voda prodrla u škole a djelovi grada su ostali bez struje. U obližnjem Gračacu, oko desetak ljudi je moralo da se izmjesti na više spratove ili su evakuisani kako bi izbjegli bujicu.

Oko 300 vojnika je priteklo u pomoć građanima kako bi pojačali odbranu od poplava, saopštile su vlasti dok ekipe za vanredne situacije dostavljaju hranu ljudima koji su zarobljeni u svojim domovima.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je kazao da će njegova vlada pružiti svu neophodnu finansijsku i drugu vrtsu pomoći.

Vlasti u Hrvatskoj Kostajnici, na granici sa Bosnom i Hercegovinom, proglasile su vanredno stanje nakon što se vodostaj rijeke Una dramatično podigao tokom noći. Poplave su prijavljene i nizvodno na sjeverozapadu BiH. Tamo je najteže stanje u Kulen Vakufu i Sanskom Mostu gdje je voda prodrla u stambene objekte, dok su u drugim sredinama uglavnom poplavljeni putevi i poljoprivredno zemljište.

Hrvatski državni hidrometeorološki zavod najavio je nastavak padavina i upozorio na dalji rast nivoa rijeka širom zemlje.