Carevićeva kompanija deponovala stari asfalt kod tvrđave Goražda, prekršajno će se sankcionisati odgovorno lice

Carević je "Viiestima" potvrdio da su kamioni njegove firme kod Goražde istovarili sastrugani asfalt ističući da je to samo privremeno stanje i da će taj kompletan materijal iz blizine austrougarske tvrđave biti uklonjen za "najdalje 10 dana"

32272 pregleda53 komentar(a)
Deponovanje asfalta, Foto: Čitalac Vijesti
23.05.2023. 15:07h

Kamioni građevinske kompanije Carinvest iz Kotora u ponedjeljak su na platou pored austrougarske tvrđave Goražda u blizini sela Mirac u Boki Kotorskoj, deponovali veću količinu sastruganog starog asfalta.

Mještani su novinarima poslali fotografije i snimak sačinjen iz drona na kojem se vide kiperi Carinvesta kako na platou sa jugoistočne strane tvrđave iz 19. vijeka koja je zaštićeno kulturno dobro, istovaraju veće količine sastruganog asfalta.

Deponovani materijal slikan jutrosfoto: Siniša Luković

Prema onome što se danas dalo vidjeti na licu mjesta, ovdje je trenutno deponovano oko 15-tak kamionskih tovara starog asfalta, odnosno ukupno nekoliko stotina tona ovog materijala.

Nezadovoljni građani koji su se obratili medijima, smatraju da je riječ o nepriihvatljivom postupku kompanije Carinvest prema kulturno-istorijskom nasljeđu i prirodnoj sredini, te pozivaju nadležne inspekcijske organe da pod hitno raguju i spriječe dalju devastaciju prostora.

Služba za inspekcijske poslove Opštine Kotor po prijavi građana, izašla je danas na lice mjesta kod tvrđave Goražda.

Komunalni inspektor je konstatovao da je na toj lokaciji odloženo između 150 i 200 kubika sastruganog starog asfalta i utvrdio da je taj materijal deponovala kompanija Carinvest iz Kotora.

Kako je saopšteno, Komunalna inspekcija će prekršajno sankcionisati odgovorno lice u kompaniji Carinvest kojoj je izdat nalog da u roku od sedam dana ukloni deponovani materijal.

Komapnija Carinvest u vlansištvu je bivšeg gradonačelnika Budve i visokog funkcionera Nove srpske demokratije, poznatog budvanskog biznismena Marka Bata Carevića.

On je "Viiestima" potvrdio da su kamioni te firme kod Goražde istovarili sastrugani asfalt ističući da je to samo privremeno stanje i da će taj kompletan materijal iz blizine austrougarske tvrđave biti uklonjen za "najdalje 10 dana".

"Naša kompanija je angažovana na sanaciji više drumskih saobraćajnica na području Kotora, od kojih je jedna i put prema Mircu. Na tim putevima se mijenja habajućii sloj asfalta, što podrazumijeva da se mora sastrugati postojeći sloj, prije nego što se postavi novi asfalt. Taj sastrugani materijal se privremeno odlaže na najpogodnijoj najbližoj lokaciji, prije nego što se odnese i reciklira, odnosno ponovno upotrijebi za druge svrhe. Tako će biti i sa materijalom koji smo privremeno deponovali u blizini Goražde jer je to bila najpovoljnija i najbliža slobodna lokacija u odnosu na mjesto gdje se trenutno izvode radovi na dijelu putne infrastrukture prema Mircu i sa kojeg je donešen taj materijal", kazao je Carević.

On je istakao da je riječ o "uobičejnom tehnološkom postupku" prilikom ove vrste radova i da je sastrugani stari asfalt vrlo tražen materijal koji se koristi za izradu podloga novih saobraćajnica ili za nasipanje seoskih makadamskih puteva.

"Sigurni budite da će i sav taj materijal koji je sada privremeno deponovan kod Goražde narednih dana biti uklonjen i ponovno upotrijebljen i da sigurno tamo ništa veće ostati. To će biti sve uklonjeno za najdalje 10 dana", istakao je Carević dodajući da je "jedini razlog zašto se oko ovoga diže tolika pažnja u dijelu javnosti činjenica da je riječ o mojim kamionima i mojoj kompaniji".

"Da je neko drugi u pitanju, ne vjerujem da bi se dizala tolika medijska pažnja, ali dobro", zaključio je Carević.