Vestager: AI ne može čekati zakon

SAD i EU moraju što prije dogovoriti minimum standarda za regulisanje vještačke inteligencije

11852 pregleda0 komentar(a)
Margret Vestager, Foto: Rojters

Evropska unija i Sjedinjene Države spremne su da pojačaju saradnju u oblasti vještačke inteligencije u cilju uspostavljanja minimalnih standarda prije nego što zakon stupi na snagu, izjavila je u utorak šefica EU za tehnologiju Margret Vestager.

Zakon o AI Evropske unije mogao bi biti prvi sveobuhvatni zakon koji se odnosi na tehnologiju, sa novim pravilima o prepoznavanju lica i biometrijskom nadzoru, ali je kako ističe Rojters i dalje neophodno da se EU vlade i poslanici dogovore oko zajedničkog teksta.

Vestagerova, potpredsjednica Evropske komisije, kazala je na jučerašnjoj konferenciji da bi proces mogao biti završen do kraja godine.

”To znači da bi i dalje ostale godina do dvije da stupi na snagu, zbog čega nam je potrebno nešto da premostimo taj vremenski period”, kazala je ona.

Vestagerova je kazala da će AI biti jedna od oblasti fokusa na četvrtom sastanku Savjeta za trgovinu i tehnologiju (TTC) na nivou ministara u Švedskoj 30-31. maja, sa diskusijama o generativnim algoritmima vještačke inteligencije koji proizvode novi tekstualni, vizuelni ili zvučni sadržaj, kao što je kao ChatGPT.

”Postoji zajednički osjećaj urgentnosti. Kako bismo ovu tehnologiju iskoristili što je više moguće, potrebne su nam kontrole i smjernice”, kazala je ona.

Lideri članica Grupe 7 pozvali su prošle subote na razvijanje tehnoloških standarda kako bi vještačka inteligencija bila “dostojna povjerenja”, pozivajući na međunarodne diskusije o temama kao što su upravljanje, autorska prava, transparentnost i prijetnja od dezinformacija.