Radni tim za veći izvoz vina u Kinu

Kina lani uvezla vina u vrijednosti od 1,43 milijarde dolara, Crna Gora 17. izvoznik po veličini sa 1,5 miliona

8149 pregleda0 komentar(a)
Cilj povećati izvoz, ali i saradnju u oblasti poljoprivrede i zdravstva, Foto: Društvo prijateljstva

Društva prijateljstva NR Kine i Crne Gore i šangajska Asocijacije prijateljstva sa inostranim zemljama formirale su tim koji će raditi na projektu povećanja izvoza crnogorskih vina u ovu zemlju, saopšteno je iz ove nevladine organizacije.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat, Crna Gora je prošle godine imala ukupan izvoz vina vrijedan 13,2 miliona eura, od čega se na Kinu odnosilo 1,8 miliona. Najviše vina izvezeno je u Srbiju 6,3 miliona. Prema podacima Američkog udruženja ekonomista vina (AAWE) ukupni godišnji uvoz vina u Kinu iznosi 1,43 milijardi dolara u 2022, a Crna Gora se nalazila na 17 mjestu sa izvozom vina u ovu državu od 1,5 miliona dolara.

Najviše vina u Kinu izvozi Francuska u vrijednosti od 662 miliona, zatim slijede Čile sa 326 miliona, Italija sa 135 miliona, Španija sa 102 miliona, SAD sa 48 miliona,...

“Prilikom posete Kini delegacije Društva prijateljstva NR Kine i Crne Gore, održanoj od 5. do 13. maja, glavna tema razgovora je bio izvoz crngorskog vina, nastup na Šangajskom tržištu i ispunjavanje svih kriterijuma i standarda za plasman vina i dugoročni nastup naših proizvođača na šangajskom tržištu”, navedeno je u saopštenju.

Predsjednik ovog Društva Samir Hadžić je kazao da je formiran tim koji je već počeo da radi na ovom projektu.

Delegacija Društva boravila je u Kini na poziv šangajske Asocijacije prijateljstva sa inostranim zemljama.

Hadžić je naveo da su imali sadržajne razgovore u Privrednoj komori grada Šangaja, Komori za uvoz i izvoz, Agenciji za uvoz i izvoz, Stalno otvorenom sajmu za uvoz, i razgovore sa dvije značajne šangajske kompanije.

Pored vina, kako je navedeno, razgovaralo se o uspostavljanju poljoprivrednog HUB-a u Crnoj Gori koji bi naučno-tehnološki bio podržan od Šangajske privredne komore. Radilo bi se o proizvodnji organske i biološki čiste hrane.

Društvo je, kako je naveo Hadžić, pripremilo nacrt Memoranduma koji treba da se potpiše sa Ministarstvom poljoprivrede i sa tri Opštine Danilovgrad, Tuzi i Zeta.

Predsjednik Društva prijateljstva NR Kine i Crne Gore naglašava da je veoma bitna saradnja Kine i Crne Gore u oblasti medicine. S bozirom na to da su Opština Bar i Šangajski distrikt Hongkou pobratimi, kao i da je sjedište Društva u Baru, pripremljeno je povezivanje Barske bolnice i jedne od šangajskih koja koristi savremene tehnologije u oblasti liječenja sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite.

Društvo je predložilo da se zajedički radi na, kako je navedeno, jako bitnom projektu “Platformi za evropeizaciju bilateralnih odnosa između NR Kine i Crne Gore”. Cilj je da se otkloni pritisak o “navodnom uticaju Kine” i da stvore nove šanse i mogućnosti za produbljivanje odnosa između dvije zemlje.