Medojević u sudnici: Bio bih oštriji, ali Spajić je mlad momak i iz Pljevalja je

"Duša me boljela dok sam gledao kako čovjek za kog sam glasao u Skupštini pljačka državu", rekao je lider PzP

98941 pregleda91 komentar(a)
Medojević dolazi u sud, Foto: Boris Pejović
29.05.2023. 11:36h

Nosioci lista Pokreta za promjene (PzP) i Pokreta Evropa sad (PES) nisu se sreli jutros u sudnici podgoričkog Osnovnog suda u postupku koji je, zbog povrede časti i ugleda, protiv Nebojše Medojevića pokrenuo Milojko Spajić.

Na pripremnom ročištu, održanom pred sudijom Danilom Šćepovićem, Medojević je, u odgovoru na tužbu, ispričao da je ustvari on trebalo da tuži Spajića zbog duševnih bolova.

"Duša me boljela dok sam gledao kako čovjek za kog sam glasao u Skupštini pljačka državu. Osjetio sam ličnu odgovornost i objavio ovo što sam objavio, a što je punomoćnik tužioca prikupio. Duša me boljela što i ova sadašnja vlast pljačka kao prethodna. Bio bih i oštriji, ali tužilac je mlad momak i iz Pljevalja je", rekao je Medojević.

Istakao je da je Spajić skrenuo pažnju na sebe izjavom da je sprovođenje emisije državnih obveznica u iznosu od 750 miliona eura bilo "tajno i organizovano" i da je, istražujući taj posao otkrio nezakonitosti:

"I glavnog specijalnog tužioca (GST) Vladimira Novovića sam obavijestio kako je kršen zakon, ali i o drugim pojedinostima i podacima ko je učestvovao u toj organizovanoj kriminalnoj grupi. Dostavio sam i materijalne dokaze GST. Prema njemu (Spajiću) nemam nikakav lični odnos, niti sam ga poznavao prije nego je postao ministar", rekao je Medojević.

Lider PzP i dugogodišnji poslanik u sudnici je saopštio i da ga je nakon toga "istraživački gen odveo dalje" i da je otkrio kako je država "oštećena 12.000.000 eura" kupovinom dva aviona za nacionalnu avio kompaniju.

"I da je budžet oštećen za 600.000.000 eura Spajićevom odlukom o privremenom finansiranju, koja je donijeta bez odluke Skupštine, a što se odnosilo i na plaćanje preko reda lokalnom farmaceutskom gigantu i monopolisti 'Glosariju'. Otkrio sam i da je Spajić pripadao grupi ljudi koja je omogućila nastavak šverca duvana, a u kojoj su bivši premijer Krivokapić (Zdravko), tadašnji potpredsjednik Vlade Abazović (Dritan) i šef Agencija za nacionalnu bezbjednost Vukšić (Dejan). Otkrio sam i da ima sakrivenu višemilionsku imovinu...što nije mogao objasniti redovnim primanjima i prijavljenom ušteđevinom. Dakle, radi se o javnoj debati", kazao je Medojević.

Spajićev punomoćnik, advokat Danilo Radulović, kazao je da sloboda izražavanja nije apsolutno pravo, već da spada u krug derogirajućih prava.

"I može se ograničiti zbog povrede ugleda drugih", rekao je Radulović.

Medojevićev pravni zastupnik, advokat Dražen Medojević, sudiji Šćepoviću dostavio je krivične prijave koje je lider PzP predao Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) protiv Spajića.

On je istakao i da sudija pojedinac ne može to utvrditi u parničnom postupku, već da to može učiniti samo SDT u kvalitetnom izviđaju.

Advokat Radulović kazao je da predmetu u kom je Spajić tužio Medojevića nije krivični i da to što je tuženi, navodno, podnio krivične prijave protiv tužioca, pravno irelevantno za taj spor.

Istakao je i da je podnošenje krivičnih prijava pravo svih građana, ali da se one mogu koristiti u tom postupku kao dokazi, niti argumenti, jer ni po jednoj nije donijeta pravosnažna presuda.

Sudija Šćepović donio je rješenje da se na narednom ročištu saslušaju Spajić i Medojević, dok će naknadno odlučiti o predlogu tužioca - da kao svjedoke sasluša predsjednika države Jakova Miatovića i viceguvernera Centralne banke Crne Gore Nikolu Fabrisa.