Mirno spavam i plaćam poreze

"Imam kredit od 90.000 eura. Žena ne radi, imam dvoje djece i prinuđen sam na dodatni posao," kaže Lukić

430 pregleda0 komentar(a)
Pero Lukić, Foto: Čitalac "Vijesti"
07.09.2017. 13:52h

Sudija Osnovnog suda u Ulcinju Pero Lukić je tokom turističke sezone, duž Jadranske magistrale između Bara i Ulcinja, često zaustavljao turiste i nudio im smještaj u apartmanima u uvali Utjeha.

O tome svjedoče fotografije dostavljene “Vijestima”, kao i izjava očevica, njegovog sugrađana.

Izvor “Vijesti”, koji je želio anonimnost, ispričao je da je gledao sudiju kako “prati” automobile turista sa stranim registarskim oznakama, a onda im na uzbrdici, gdje su tri saobraćajne trake, ablenduje i svira da se zaustave. Ako nakon razgovora ne postigne dogovor, on napravi polukrug i vrati se, tako što siječe punu liniju na magistrali.

Etički kodeks sudija propisuje da će “sudija svojim ponašanjem u sudu i van suda poštovati i razvijati standarde ponašanja koji doprinose očuvanju ugleda suda i izgradnji povjerenja javnosti u pravosuđe”.

Sudija Lukić potvrdio je juče “Vijestima” da van radnog vremena zaista zaustavlja na magistrali turiste kako bi ih sproveo do svojih i apartmana svog brata, koji živi u Italiji, a koji se nalaze u mjestu Utjeha.

On je rekao da se radio o unaprijed dogovorenim aranžmanima i da se to može provjeriti preko Bukinga Montenegro.

Sudija u tome, kako kaže, ne vidi ništa sporno i te prihode je prijavio. Etički kodeks ne spori dodatnu privatnu djelatnost sudijama.

“Imam kredit od 90.000 eura. Žena mi ne radi, imam dvoje djece i prinuđen sam na dodatni posao. Apartmane sam stekao prije imenovanja na sudijsku funkciju, a kapital u Italiji gdje sam živio od 1991. do 1995. godine. Najzgodnije mi je da zaustavim turiste kod Vidikovca kako bih ih sproveo do apartmana jer turisti sami ne mogu doći u Utjehu. Svake godine redovno prijavljujem dodatne prihode i plaćam Poreskoj upravi porez na dobit”, naglasio je Lukić.

On je Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio platu od 1.150 eura, i godišnji prihod od apartmana 17.200 eura.

On kaže da ne krši saobraćajne propise, ali je potvrdio da je njegov automobil sa fotografije koji siječe punu liniju, i objašnjava da ga ponekad vozi osoba koja mu pomaže u poslu.

Na pitanje da li ponašanjem na magistrali krši dostojanstvo sudijske funkcije, sudija prvostepenog suda u Ulcinju odgovara odrečno, navodeći da “poštuje sve propise i mirno spava”.

Savjet nema prijavu, sudije da paze

“Sudski savjet nije dobijao prijave koje pominjete u pitanju.Napominjemo, da su sudije dužne poštovati Etički kodeks sudija. Postojanje povrede Kodeksa utvrđuje Komisija za Etički kodeks sudija. Postupak za utvrđivanje povrede Kodeksa može inicirati svako lice”, rečeno je Vijestima iz Sudskog savjeta.