Liga nacija: Crna Gora u C grupi, sa Srbijom, Slovenijom, Škotskom...

U takmičenju će učestovati svih 55 članica Uefe, koje će biti raspoređene prema koeficijentu po završetku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Rezultati baraža za Mundijal neće biti uračunati

67 pregleda3 komentar(a)
Crna Gora - Rumunija, Foto: Filip Roganović
07.09.2017. 12:48h

Takmičenje u Ligi nacija, pod okriljem Evropske fudbalske unije (Uefa), počinje u septembru naredne godine, a prema trenutnom rangiranju, Crna Gora bi igrala u Ligi C.

Liga nacija igraće se umjesto prijateljskih utakmica reprezentacija i sastoji se od četiri lige, A, B, C i D.

Ekipe će igrati u terminima za mečeve nacionalnih selekcija, uporedo sa mečevima u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, u septembru, oktobru i novembru 2018.

U takmičenju će učestovati svih 55 članica Uefe, koje će biti raspoređene prema koeficijentu po završetku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Rezultati baraža za Mundijal neće biti uračunati.

U Ligama A i B takmičiće se po 12 reprezentacija, u četiri grupe po tri ekipe.

U Ligi C igraće 15 ekipa, jedna grupa od tri i tri grupe od po četiri tima, a u Ligi D će 16 reprezentacija biti podijeljene u četiri grupe.

Pobjednici grupa će izboriti plasman u jače, a posljednjepsirane ekipe će ispasti u niže lige.

Pobjednici liga izboriće plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

U junu 2019. godine igraće se "fajnl for", a u martu 2020. godine na programu je plej-of u kome će učestvovati 16 reprezentacija.

Liga nacija neće mnogo promijeniti sistem kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Po dvije najboljeplasirane ekipe iz 10 kvalifikacionih grupa plasiraće se na prvenstvo, a ostalih četiri kroz plej-of Lige nacija.

Ako plej-of izbori ekipa koja je kroz redovne kvalifikacije prošla na Evropsko prvenstvo, na njeno mesto u plej-ofu dolazi prva sljedeća iz lige.

Prema trenutnom rangiranju u Ligi A učestvovale bi aktuelni svjetski prvak Njemačka, evropski šampion Portugal, zatim Belgija, Španija, Švajcarska, Francuska, Engleska, Italija, Poljska, Hrvatska, Island i Vels.

U Ligi B takmičile bi se Rusija, Sjeverna Irska, Slovačka, Švedska, Holandija, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Austrija, Turska, Irska, Danska i Mađarska.

U Ligi C igrale bi Slovenija, Albanija, Crna Gora, Srbija, Škotska, Češka, Rumunija, Grčka, Bugarska, Izrael, Norveška, Kipar, Finska, Estonija i Azerbejdžan.

U Ligi D takmičile bi se Litvanija, Bjelorusija, Gruzija, Jermenija, Makedonija, Farska Ostrva, Luksemburg, Letonija, Moldavija, Kazahstan, Lihtenštajn, Andora, Malta, Kosovo, San Marino i Gibraltar.

Šanse da se sastav grupa promijeni u posljednja dva kola veoma su male.

Moguće da Mađarska može da siđe stepenicu niže - iz B u C rang, a da Slovenija zauzme njeno mjesto.

Teorijski, i Crna Gora bi mogla da se nađe u drugoj kvalitetnoj grupi, maksimalnim učinkom protiv Danske i Poljske...