INTERVJU Nikola Đurašković: Ne nosimo breme kompromitovanih

Možemo samo u vladu koja pošteno radi i vidi državu u EU, a ne u balkanskim savezima. Kongres SDP-a nakon izbora, nemam dilemu da ćemo izabrati uspješno rukovodstvo

28282 pregleda50 komentar(a)
Kako god izbori završili, čuvaćemo vrijednosti koje nas okupljaju: Đurašković, Foto: SDP

Socijaldemokratskoj partiji (SDP) nije ugrožen parlamentarni status, jer stranka bilježi snažan rast podrške nakon odluke da na predstojećim izborima nastupi samostalno, a ne u koaliciji s Demokratskom partijom socijalista (DPS).

To je “Vijestima” kazao nosilac izborne liste SDP-a “Za našu kuću” i gradonačelnik prijestonice Cetinje, Nikola Đurašković.

On je naveo da SDP nudi biračima, između ostalog, poboljšanje zdravstvenog sistema, obuzdavanje inflacije, uvođenje besplatnih vrtića i izgradnju stanova za mlade parove i podstanare, tvrdeći da imaju plan za realizaciju svih tih programa.

Kakav rezultat očekujete na izborima 11. juna, s obzirom na to da pojedini istraživači javnog mnjenja SDP-u prognoziraju borbu za parlamentarni status?

Podsjećam vas da je SDP odbio tri garantovana mandata u okviru koalicije. To, samo po sebi, govori dvije stvari. Prvo, da nam nije ugrožen ulazak u Skupštinu, i drugo - da nam je puno važnije slobodno djelovati i izboriti se za vrijednosti nego za fotelje.

Hrabro smo istupili, i siguran sam da će građani prepoznati i nagraditi tu hrabrost. Čvrsto smo uvjereni da je građanima potrebno da, u vrijeme opšteg meteža na političkoj sceni, imaju čistu ponudu u liku partije koja već trećinu vijeka stoji u odbrani Crne Gore. Naših pet-deset odsto mnogo su veći garant odbrane naše kuće, nego nečijih 15-20 odsto. To smo dokazali od devedesetih do danas.

SDP ne nosi teret funkcionera koji su uhapšeni, jer su “iznosili” iz naše zajedničke kuće. Takvih, nažalost, ima i u vlasti i u opoziciji, i ponašaju se na isti način - bez ijedne riječi izvinjenja građanima. Nevažno da li se radi o (Radu) Miloševiću, (Branimiru) Gvozdenoviću, (Milu) Božoviću ili (Svetozaru) Maroviću - njihove partije se ponašaju na isti način.

Šta, konkretno, SDP nudi biračima, i kako planirate da zavrijedite njihovu podršku u situaciji kad konkurencija obećava rast plata i penzija, iskorjenjivanje nezaposlenosti, otvaranje fabrika...?

Nekoliko je ključnih stvari. Poboljšavanje zdravstvenog sistema. Više nećemo imati najskuplje i najnedostupnije ljekove u regionu, dugačke liste čekanja, niti će sugrađani moliti da bi skupili novac za liječenje svoje djece. Uvešćemo, kao što smo na Cetinju, besplatne vrtiće u cijeloj Crnoj Gori. To je trošak od, otprilike, 11 miliona eura, i država to može i mora finansirati. Nećemo dozvoliti da budu važnije vjerske od javnih škola.

Inflacija je van kontrole i treba je obuzdati, a doprinos tome ćemo dati i kroz smanjenje akciza na gorivo. Zaštitićemo građane od pohlepnih bankara, predložićemo Skupštini usvajanje mjera zaštite korisnika bankarskih usluga. Pokrenućemo program izgradnje stanova za mlade parove i podstanare. Obezbijedićemo 25 miliona eura i tako izgraditi 1.000 stanova godišnje, uz stanarinu do maksimalno 150 eura. Omogućićemo jednostavnu i pravednu legalizaciju objekata bez građevinske dozvole.

I, ono najvažnije - nikome nećemo dozvoliti da nas vraća u prošlost, da nam negira državu i identitet, da prijeti drugim vjerama i nacijama, da ruši postojeći Ustav sekularne, građanske i nezavisne Crne Gore.

foto: SDP

Kako planirate da realizujete navedena obećanja?

Imamo plan za svaki od programa. Uporedite cijene ljekova u Crnoj Gori s onima u Hrvatskoj, Srbiji ili BiH. Modeli su jasni i ne treba izmišljati toplu vodu.

Na Cetinju smo već predstavili da su nam djeca prioritet, i najavili besplatne vrtiće od iduće godine. To uopšte nije cifra koja bi stvarala problem državi, možda nekih 11 miliona eura godišnje... Modeli stambene politike, kojima ćemo mladima omogućiti prvo dugoročan najam, a onda i otkup stanova koji se mogu graditi uz podršku države, na državnom zemljištu i uz oslobađanje dažbina, čime bi bili puno jeftiniji od onih na tržištu, nešto su što se u zemljama zapadne Evrope uspješno sprovodi preko tri decenije.

Takođe, stvorićemo uslove za nastavak izgradnje žičare do Cetinja, nakon što je ovaj najveći kapitalni projekat u 2023. gotovo izgrađen od Kotora do Lovćena.

Ako SDP uđe u parlament, vidite li mogućnost saradnje s partijama koje bi trebalo da budu glavni konstituent buduće vlasti - prvenstveno s Pokretom Evropa sad (PES)?

SDP može biti u samo onoj vladi koja posvećeno i pošteno radi za našu kuću, koja je vidi u EU, a ne zatvorenu u balkanskim savezima. Vladi koja će našoj djeci obezbijediti obrazovanje kakvo imaju njihovi vršnjaci u EU, kvalitetnu i svima dostupnu zdravstvenu zaštitu, razvoj koji će značiti bolji život svih, a ne nekolicine.

Politika koja znači čvrsti savez s Demokratskim frontom (DF), koja u Podgorici na odgovorna mjesta postavlja jednog ratnog huškača (Emila) Labudovića ili nacionalistu tipa (Vladislava) Dajkovića, ne može nam biti partnerska. Da bi mogli sarađivati, mora se praviti jasan otklon od takvog ponašanja...

S nama građani mogu biti sigurni - ili će vlast biti u interesu naše kuće Crne Gore, ili će SDP takvoj vlasti biti snažna opozicija.

Bili ste dio tijesne većine onih koji su izglasali da stranka ide samostalno na izbore, a ne u savezu predvođenom DPS-om. Zašto je gotovo podjednak broj članova Glavnog odbora SDP-a bio za koaliciju, i da li Vas brine da bi takva unutarstranačka podijeljenost mogla da vodi raskolu?

Ovo su već peti izbori na državnom nivou na kojima SDP nastupa samostalno, tako da u tome nema ničeg iznenađujućeg. Neophodno je da postoji neuprljana suverenistička ponuda, koja je zajedno s Liberalnim savezom čuvala Crnu Goru od devedesetih.

SDP je zaista demokratska partija, ali razumijem da u kontekstu naše političke scene to izgleda “čudno”.

Kad imate tek osnovane partije, bez ideologije, gdje zamjenik predsjednika, pritom i predsjednik države, u dogovoru s drugim partijama pokušava smijeniti svog partijskog predsjednika, onda je teško prihvatiti da imate SDP koji traje 33 godine, koji je promijenio šest predsjednika i gdje se odluke donose demokratski, a zatim ih svi jednako sprovode.

Šta će biti Vaš odgovor ako SDP ne pređe cenzus?

Od odluke da idemo samostalno primamo nezabilježenu podršku građana iz svih crnogorskih sredina, i SDP bilježi snažan rast. Naša je obaveza da budemo dostojni tog povjerenja i realizujemo sve što obećavamo u kampanji. Imamo nove ljude, ali iste vrijednosti... Kako god izbori završili, ponosno ćemo čuvati vrijednosti koje nas okupljanju. Crnu Goru mogu mijenjati samo ljudi čistih ruku. SDP je gotovo 33 godine čistih ruku, i biće i dalje.

Đuraškovićfoto: SDP

Predsjednik SDP-a Raško Konjević povući će se sa čela partije nakon izbora. Kad će biti izabran novi šef SDP-a, i da li ste Vi zainteresovani za tu poziciju? Ako niste, koga vidite kao novog lidera?

Statutom SDP-a predviđen je Kongres partije nakon parlamentarnih izbora. Već sam saopštio da ja planiram dužnost gradonačelnika Cetinja maksimalno posvećeno obaviti do kraja mandata. SDP ima snažnu generaciju novih, obrazovanih ljudi, mnogo politički sposobnijih i čvršćih od političkih konkurenata. Nemam dilemu da ćemo izabrati rukovodstvo koje će u budućnosti uspješno voditi i SDP i našu kuću Crnu Goru.

Dizanje glasa protiv tuđe posluge nije greška, već obaveza

Mislite li da bi SDP danas uživao veću podršku da u protekle dvije i po godine neki doskorašnji visoki funkcioneri nisu podgrijavali političku atmosferu retorikom o “izdaji” i “izdajnicima”, koja je bila usmjerena i ka koalicionim partnerima SDP-a na Cetinju?

Ne negiram da je i SDP imao grešaka, uvijek se može bolje, ili bar drugačije. Ipak, to nijesu greške na koje sugerišete. Ako imate većinu koja se ponaša kao politička posluga vlasti u drugoj državi, obaveza je da protiv toga dignete glas. A ne da od njih uzimate novac, “za marketing”, kao pojedini mediji.

Podsjećam i da su Demokrate smijenjenog premijera (Dritana) Abazovića nazivale vrlo pogrdnim imenima, ukazujući na njegov vazalni odnos prema vlastima u Srbiji, pa su danas u koaliciji. Mi smo ponosni što smo bili najsnažniji otpor takvoj politici, i bićemo ponovo.

Ne prisvajam partijski uspjehe Prijestonice

Odbili ste da prisustvujete dijalogu koji je organizovao šef države Jakov Milatović, rekavši da je “sastanak bez teme uključivanje u kampanju”. Da li ste se Vi, kao gradonačelnik, uključili u funkcionersku kampanju najavom da Prijestonica radi na pripremi programa “koji ima za cilj da svi cetinjski mališani imaju besplatan vrtić”?

Za razliku od g. Milatovića koji je predsjednik i ne učestvuje na izborima, ja sam nosilac jedne izborne liste. Pritom, niti jednom nijesam nešto što je naš zajednički uspjeh na Cetinju, pokušao staviti u partijske okvire.

Dok smijenjena Vlada divlja u zloupotrebama, Abazović je mjesto na listi Demokrata kupio stavljanjem na raspolaganje čitavog državnog aparata, a nekom smeta što Cetinje posvećeno radi za svoje građane. Volio bih da imamo više prostora da predstavim šta smo sve, pored skoro 40 miliona naslijeđenog duga, uradili u ovom periodu...