Srpski nacionalni savjet: Građanski šovinisti ne žele da kada je u pitanju srpski narod ispoštuju zakone i Ustav

"Očigledno je da većinsko stanovništvo opština Pljevlja, Plužine i Andrijevica čini srpski narod, što je konstantovano rezultatima sa poslednja dva popisa stanovništva koja su održana 2003, i 2011. godine"

5162 pregleda23 komentar(a)
Foto: Boris Pejović

Kakav je odnos prema srpskom narodu u Crnoj Gori u novom ambijentu, najbolje pokazuju orkestrirani napadi građanskih šovinista i lokalne opozicije u Pljevljima na zahtjev Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore da se obezbijede uslovi da se na zgradama organa lokalne uprave i javnih ustanova, čiji je osnivač opština, odnosno država, istaknu zastave srpskog naroda što nesumnjivo proizlazi iz Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, saopšteno je danas iz Srpskog nacionalnog savjeta.

"Srpski nacionalni savjet u dugom nizu godina više puta je upozoravao lokalne samouprave Pljevalja, Plužina i Andrijevice da su u obavezi da na zgradama javnih ustanova čiji je osnivač opština, tj. država, istaknu zastave srpskog naroda i tako ispune obaveze iz Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola", ističe se u saopštenju Srpskog nacionalnog savjeta koje potpisuje Momčilo Vuksanović, predsjednik.

U saopštenju se dodaje da je navedenim Zakonom propisano da su opštine obavezne da istaknu nacionalne simbole naroda koji čine većinu građana.

"Očigledno je da većinsko stanovništvo opština Pljevlja, Plužine i Andrijevica čini srpski narod, što je konstantovano rezultatima sa poslednja dva popisa stanovništva koja su održana 2003, i 2011. godine. No i pored toga, građanski šovinisti, uplašeni za svoje pozicije, i pozicije svojih uslovljenih stranaka, ni po koju cijenu ne žele, da kada je u pitanju srpski narod, ispoštuju pozitivne zakone i Ustav Crne Gore. To najbolje pokazuje primjer isticanja nacionalnih simbola koji navodimo, ali i primjer upotrebe ćiriličnog pisma gdje se ne uvažavaju višegodišnje preporuke Zaštitnika ljudskih prava i sloboda o ravnopravnoj upotrebi ćiriličnog pisma u službenoj i državnoj komunikaciji. Srpski nacionalni savjet na tome insistira od svog osnivanja, i njegova obaveza nije da utvrđuje predlog zastave srpskog naroda koja bi se isticala u skladu sa zakonom jer je ona poznata kao stara zastava Crne Gore (trobojka crvene, plave i bijele boje), već samo da insistira da postojeći propisi važe i postoje i za srpski narod", piše u saopštenju Srpskog nacionalnog savjeta.

Oni su dostavili i jedan od dopisa Srpskog nacionalnog savjeta Skupštini opštine (SO) Pljevlja na koji kako kažu, godinama nemaju odgovore.

foto: Srpski nacionalni savjet

Predsjednik Opštine Pljevlja iz Nove srpske demokratije (Nove) Dario Vraneš naložio je isticanje srpskih zastava na lokalnim preduzećima i najavio da ubuduće na Dan nezavisnosti 21. maja neće ukrašavati grad državnim zastavama.

Više opozicionih partija pozvalo je na smjenu Vraneša.

Na posljednjem popisu stanovništva 2011. godine u Pljevljima se kao Srbi izjasnilo 57 odsto stanovnika, 24,34 odsto kao Crnogorci, 6,91 odsto kao Bošnjaci i 5,65 odsto kao Muslimani.

Zakonom o upotrebi nacionalnih simbola propisano je da zastavu utvrđuje odlukom savjet manjinskog naroda, a da saglasnost daje Vlada Crne Gore. “Vijesti” su ranije pitale Srpsko nacionalni vijeće da li je utvrđen izgled zastave, ali oni nijesu odgovorili, niti ta informacija postoji na njihovom sajtu.