Marstijepović Đurđić: Finski model neophodan crnogorskom obrazovnom sistemu

"Crnogorski obrazovni sistem je toliko urušen da predstavlja prioritet svake buduće vlasti, jer obrazovanje i vaspitanje budućih generacija nemaju cijenu"

10035 pregleda13 komentar(a)
Marstijepović Đurđić, Foto: Mi možemo

Primjer dobrog obrazovanja je finski model i kao takav jedan od najboljih koji učenicima pruža personalizovana, interdisciplinarna znanja primjenjva u svim krajevima svijeta, rekla je Nada Marstijepović Đurđić, kandidatkinja za poslanicu koalicije "Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru" na parlamentarnim izborima 11. aprila.

Kako ova koalicija navodi u saopštenju, ona smatra da je takav model neophodan crnogorskom obrazovnom sistemu:

"Koji je postao toliko urušen da predstavlja prioritet svake buduće vlasti, jer obrazovanje i vaspitanje budućih generacija nemaju cijenu", dodala je Marstijepović Đurđić.

Dodala je da je finski model determinisan u šest principa.

"Priprema učenika za uspjeh u nepoznatoj budućnosti kroz usvajanje vještina poput kreativnosti, timskog rada i kritičkog razmišljanja kroz nastavu iz različitih predmeta.

Davanje širokog smisla učenju kroz povezivanje znanja iz različitih predmeta sa ciljevima održivog razvoja, kako mogu iz učionice da primjenjuju znanja u realnom svijetu.

Povezivanje znanja iz različitih predmeta u jednu cjelinu, i nesebično dijele vlastita učenja sa drugarima, nastavnicima i roditeljima.

Usvajanje kompetencije modernog obrazovanja kroz njihovo pretvaranje u praktične kompetencije za učenje koje je primjenljivo u različitim kontekstima.

Učenje koncipirano prema mjeri svakog učenika, omogućava razvoj u skladu sa sopstvenim ritmom. Učeničke želje, potrebe i afiniteti stavljaju se u centar učenja.

Učenici na holistički način pristupaju fizičkom, psihičkom i emocionalnom blagostanju kroz pažljivu integraciju akademskog učenja. Takav pristup pomaže da se učenicima u svakom trenutku, umanji stres i povećaveća potencijal za učenje", objasnila je Marstijepović Đurđić.

Kaže da kultura obrazovanja baštini ozbiljne vrijednosti.

"Poput multikulturalizma, sekularizma, koje kao vaspitne komponente stvaraju sve pretpostavke za očuvanjem vrijednosti koje baštine svi narodi i narodnosti u Crnoj Gori", zaključila je Marstijepović Đurđić.