VDT će se birati kao i do sada

Imamo dobar zakon, čija primjena daje rezultate. Tužilaštvo je mnogo efikasnije i odgovornije, rekao je Marković

93 pregleda0 komentar(a)
Zoran Pažin, Ivica Stanković, Foto: Filip Roganović
06.09.2017. 18:07h

Premijer Duško Marković je kazao da neće biti izmjena propisa u dijelu koji se tiče izbora vrhovnog državnog tužioca.

“Vladi to sada nije u foksu, niti se o tome razmišlja. Postojeća zakonska rješenja su dobra i daju rezultate”, rekao je on tokom posjete Mojkovcu, odgovarajući na pitanje “Vijesti”.

List “Pobjeda” objavio je krajem jula da je Vlada preporučila u polugodišnjem izvještaju o realizaciji Akcionog plana za Poglavlje 23, pozivajući se na preporuke Venecijanske komisije, izmjene Ustava u dijelu pravosuđa po kome bi izbor VDT trebalo izmjestiti van parlamenta.

Takvo mišljenje ne postoji na sajtu Venecijanske komisije Savjeta Evrope, niti zahtjev Crne Gore da ona ponovo utvrdi stav o tome. Vrhovni državni tužilac se bira dvotrećinskom većinom u Skupštini, a takva odredba unijeta je nakon ustavnih promjena, koje je sugerisala Evropska komisija.

„Ne mogu svoju politiku opredjeljivati prema spekulacijama u medijima. U ovom trenutku se ne razmišlja o tome. Nema preporuka Venecijanske komisije u tom smislu. Te spekulacija smatram potrebom određenih političara i stranaka da naprave pometnju na političkoj i pravnoj sceni. Imamo dobar zakon, kao što vidite primjena tih zakona daje rezultate. Danas imamo Tužilaštvo koje je mnogo efikasnije i odgovornije, danas imamo Specijalnog tužilaštvo koje ima jasne odgovore na svaku prijetnju u Crnoj Gori“, rekao je premijer, napominjući da bi za “takve promjene bila potrebna odgovarajuća parlamentarna većina”.

“Vijesti” su ranije pokušale da dobiju odgovor na ovo pitanje od Ministarstva pravde, ali ono nije odgovorilo na njih.

Marković: Drugi ne razumiju šta je državni interes

Studentima beranske Više medicinske škole, koji će dio nastave imati u podgoričkom Klinčkom centru biće nadoknađeni putni i, eventualni troškovi smještaja, ponovio je obećanje premijer. To će biti, kaže on, „učinjeno već ove godine, ako bude potrebno“. “Iz budžeta, preko Ministarstva prosvjete, obezbijedićemo da studenti imaju svaku vrstu naknade, ako im bude potreban prevoz, smještaj, tu nema nikakve dileme. Drugi ne razumiju šta je državni interes, mi želimo da se sa sjevera ne odlazi”, kazao je Marković.

Univerzitet CG je raspisao konkurs za brucoše VMŠ, nakon što je Vlada obezbijedila većinu u Upravnom odboru UCG koji je donio odluku.