Abazović povodom šeste godišnjice članstva u NATO: Danas, više nego ikada, svjedočimo značaju bezbjednosti

Premijer i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova i rukovodilac Ministarstva odbrane Filip Adžić organizovali prijem u Budvi

11763 pregleda15 komentar(a)
Sa prijema u Budvi, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Danas, više nego ikada, svjedočimo značaju stabilnosti i bezbjednosti i ponosni smo što smo dio evroatlantske porodice, poručio je premijer Dritan Abazović.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane on je to rekao tokom obilježavanja šeste godišnjice članstva Crne Gore u NATO alijansi u Budvi.

Dodaju da je Abazović podsjetio na stratešku opredijeljenost Crne Gore kada je u pitanju politika otvorenih vrata i na tom fonu izrazio nadu da će Alijansa postati bogatija za još jednog člana.

Abazovićfoto: Ministarstvo vanjskih poslova

Rukovodilac radom Ministarstva odbrane, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, kako navode, rekao je da je ovaj datum potvrda zrelosti savremenog crnogorskog demokratskog društva i istovremeno najbolji garant očuvanja svih vrijednosti na kojima počiva današnja Crna Gora.

"Ove godine 5. jun obilježavamo u kritičnom trenutku za međunarodnu stabilnost, u okolnostima drastično narušenih bezbjednosnih prilika u Evropi, uslijed brutalne agresije Rusije na demokratsku Ukrajinu", naveo je Adžić.

On je naglasio da je i u ovim okolnostima bez presedana za Sjevernoatlantsku alijansu, Crna Gora potvrdila status kredibilnog, odgovornog i solidarnog saveznika.

foto: Ministarstvo vanjskih poslova

"I to na način što smo sa jedne strane obezbijedili značajnu političku, vojnu i humanitarnu podršku Ukrajini, a sa druge strane, rame uz rame sa saveznicima, učestvovali u donošenju odluka koje su rezultirale jačanjem kolektivne odbrane i dodatnom unapređenju NATO odvraćanja i odbrane", istakao je Adžić.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević kaže da "čuvajući granice Alijanse na najbolji način čuvamo granice Crne Gore".

foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Istakao je da je Crna Gora u proteklih šest godina uradila brojne iskorake u pogledu proširenja znanja i sposobnosti naših pripadnika.

"Obogatili smo njihova iskustva i značajno unaprijedili njihovu svijest o zajedništvu. Zato smo danas ravnopravno, po svim pitanjima i standardima, prisutni na istočnim granicama Alijanse, u Letoniji i Bugarskoj, ali i na Kosovu i u Iraku, kao i u Zapadnoj Sahari, praktično na mnogim mjestima gdje su mir i stabilnost ugroženi", rekao je Lazarević.