Prljavi razvod Mađarske i Poljske

Konzervativne desničarske vlade Poljske i Mađarske neko vrijeme su uspijevale da diktiraju svoju volju kompletnoj EU, ali toj bliskoj saradnji je izgleda došao kraj. Poljska ne može da oprosti Orbanu sklonost prema Putinu

5505 pregleda2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U proljeće 2022. u mađarsku ambasadu u Varšavi stigao je paket neugodnog mirisa: u njemu je bio izmet – nije poznato da li ljudski ili životinjski. Tek nedavno je mađarski portal "Direkt36" taj incident otkrio domaćoj publici. Taj događaj dobro odslikava nivo trenutnih odnosa Poljske i Mađarske. Pritom smrdljivi paket nije bila jedina neugodnost za mađarsku ambasadu u Varšavi u vrijeme neposredno nakon početka ruskog napada na Ukrajinu.

Zbog upornog negovanja dobrih odnosa Mađarske sa Kremljem, u martu je zgrada mađarske ambasade umrljana crvenom bojom. Nešto kasnije su demonstranti na ogradi oko zgrade objesili sliku Viktora Orbana i Vladimira Putina kako nazdravljaju čašama napunjenim naftom. Još uvijek se na stranicama mađarske ambasade na društvenim mrežama mogu pronaći ljutiti komentari Poljaka zbog Orbanovog prijateljstva s Putinom.

I iz krugova poljske vlade su se, nakon početka rata u Ukrajini, čule poruke Mađarskoj koje su se do tada činile nezamislivim. Jaroslav Kačinjski, lider vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), prošlog proljeća je izjavio da, ako Orban "ne može da vidi ruske ratne zločine u Ukrajini, onda bi morao da počne da nosi naočare".

Ko je kriv za Drugi svjetski rat?

Veze Poljske i Mađarske sežu daleko u prošlost i djelovalo je da su nesalomive. Datiraju još od veza kraljevskih kuća u srednjem vijeku, pa sve do nacionalnog buđenja u 19. vijeku. A povezuje ih i zajednička sudbina u Istočnom bloku, baš kao i doba gotovo istovremenih antikomunističkih pobuna 1956. u Budimpešti i Poznanju.

Međutim, čini se da je sada nastupilo ledeno doba u odnosima između dvije zemlje. I ne samo to: nema više ni prijateljstva i naklonosti i sve to ne liči na razvod u kojem se partneri razilaze kao prijatelji. Jer, mađarsko očijukanje s Putinom ostaće trn u poljskom oku još dugo vremena.

Kap koja je prelila čašu bile su izjave načelnika mađarskog generalštaba Gabora Berendija u jednom intervjuu početkom maja. U vezi s ratom Rusije protiv Ukrajine on je Hitlerov napad na Poljsku nazvao "njemačko-poljskim ratom koji je započeo kao lokalni sukob". "Eskalacija", rekao je Berendi, nije mogla biti spriječena "pravovremenim mirovnim procesom", što je onda, naglasio je, i dovelo do izbijanja Drugog svjetskog rata.

Te šokantne izjave izazvale su oštru diplomatsku reakciju Varšave. Mađarska vlada morala je da se izvinjava. No, to je bio samo najteži, ali ne i jedini diplomatski skandal između dvije zemlje.

Putevi se razilaze...

"Putevi kojima koračaju Poljska i Mađarska su se razdvojili", objavio je i poljski premijer Mateuš Moravjecki krajem jula 2022. godine. On je na taj način reagovao na izjavu Orbana koji je rekao: "Mađari vide ovaj rat kao sukob dva slovenska naroda, dok se Poljaci smatraju jednom od strana u sukobu". Većina formalnih i neformalnih oblika saradnje je nakon toga stavljena na led.

Mađarska vlada potpisala je s Moskvom nove ugovore o isporuci gasa, dok se Poljska u potpunosti odrekla uvoza iz Rusije. Varšavu ljuti neodlučan stav Budimpešte prema odlukama EU o sankcijama protiv Rusije, a ne može ni da shvati zašto samo još Mađarska – pored Turske – nije ratifikovala odluku o priključenju Švedske NATO.

Varšava nema razumijevanja ni za stav mađarske vlade da ne bi postupila po nalogu za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda ako bi ruski predsjednik Vladimir Putin došao u Mađarsku.

A upravo je Viktor Orban poljskoj vrhušci dugo bio uzor. Jaroslav Kačinjski i njegove kolege iz stranke sa zavišću su od 2010. pratili uspjehe Orbanove stranke Fides, koja je otada pobijedila na četiri izbora s dvotrećinskom većinom. "Duboko sam uvjeren da ćemo jednog dana imati Budimpeštu u Varšavi", tešio se Kačinjski 2011. nakon poraza od Donalda Tuska.

Zajedno protiv Brisela

Kad su Kačinjski i njegova PiS u jesen 2015. konačno preuzeli vlast u Poljskoj, činilo se ljubavi između Budimpešte i Varšave nema kraja. Dvije vlade su se međusobno podržavale kako bi spriječile moguće kažnjavanje od strane Evropske unije. Zajednički su se uspješno opirale prihvatanju izbjeglica, naročito iz islamskih zemalja, i blokirali su evropsko rješenje migrantske krize.

Stranka PiS marljivo je kopirala mađarske mjere koje su Orbanu donijele političku kontrolu nad zemljom. Kao i u Mađarskoj, i Ustavni sud Poljske popunjen je lojalnim pristalicama, a kasnije je i srušena nezavisnost kompletnog pravosudnog sistema. I Kačinjski je tamošnje javne servise pretvorio u portparole vlade i njegove stranke. Desničarske konzervativne elite obje države smatrale su pionirima kontrarevolucije – hrišćansko-nacionalne alternative liberalnom i "trulom" Zapadu.

Međutim, u Varšavi su istovremeno morali da shvate da Orban najprije gleda svoje sopstvene interese. Tako je poljska vladajuća garnitura 2017. po svaku cijenu željela da spriječi ponovni izbor sadašnjeg opozicionog lidera u zemlji Donalda Tuska za predsjednika Savjeta EU. Na izborima u Briselu, poljska vlada je, međutim, doživjela neugodno iznenađenje: 27 članica Unije – uključujući i Orbana – glasalo je za Tuska, a samo jedan glas – naravno iz Poljske – bio je protiv.

Poslednji ustupak

Poljska vladajuća stranka dugo je zatvarala oči i pred sasvim jasnim Orbanovim simpatijama za Rusiju, koje su se nastavile i nakon okupacije Krima. Još u decembru 2021. godine, kada se iz Vašingtona čulo sasvim jasno upozorenje da se Rusija sprema na vojni pohod, Kačinjski je organizovao sastanak desničarskih konzervativnih stranaka u Varšavi. Među učesnicima su bili samo Putinovi prijatelji – osim Orbana i Marin Lepen iz francuskog Nacionalnog saveza, tamo je bio i Santjago Abaskal, vođa španske desničarske stranke VOX.

To je vjerovatno bio najveći ustupak koji je Kačinjski bio spreman da učini u ime prijateljstva s Orbanom. Samo dva mjeseca kasnije, nakon početkom ruskog rata protiv Ukrajine, započeo je neizbježan prekid ljubavi Poljske i Mađarske.

Tek će se vidjeti se koliko će biti solidarnosti između dvije zemlje u slučaju da EU pokrene postupak i protiv Varšave i protiv Budimpešte zbog kršenja osnovnih načela vladavine prava. No, jedno je sigurno: odnos dve zemlje moći će ponovo da krenu u smeru prijateljstva tek kada Viktor Orban i njegov režim budu prošlost.