O Ivu Andriću u njegovoj kući u Herceg Novom

Glumac Matej Baškarad izvešće večeras scenski kolaž “Sve moje je iz Bosne”, nakon što u 20 časova direktorica Zavičajnog muzeja u Travniku Fatima Maslić otvori izložbu fotografija “Rođen u Travniku, nadležan u Sarajevu, odrastao u Višegradu”

3258 pregleda2 komentar(a)
Foto: Promo

Scenski kolaž “Sve moje je iz Bosne” biće upriličen danas u Herceg Novom, u bašti Kuće nobelovca Iva Andrića. Neposredno prije izvedbe ovog djela, biće otvorena izložba fotografija “Rođen u Travniku, nadležan u Sarajevu, odrastao u Višegradu” u 20 časova.

“Uz inserte iz dokumentarno-igranih filmova ‘Staze, lica, predjeli’ i ‘Ivo Andrić-lično, osobno i personalno’ nastalih u muzejskoj produkciji, akademski glumac Matej Baškarad u različitim scenskim kostimima interpretira fragmente književnih djela koje je Ivo Andrić posvetio Bosni i gradovima u kojima se formirao kao umjetnik”, najavljuju iz Javne ustanove kulture (JUK) “Herceg Fest”.

Riječ je o gradovima Travnik, Višegrad, Sarajevo, dodaju oni, a sve kroz čuvena Andrićeva djela “Travnička hronika”, “Staze”, “Jedan pogled na Sarajevo” i “Čaša”.

“Naziv događaja ‘Sve moje je iz Bosne’ inspirisan je čuvenom izjavom nobelovca koja sadrži suštinu njegove životne i umjetničke opsesije, preciznije, jednu vrstu njegovog književnog manifesta”, navodi se u saopštenju.

Scenski kolaž u kojem će hercegnovska publika imati priliku da uživa, proizvod je saradnje dva važna entiteta koja su obilježila život pisca i nobelovca, i to Zavičajnog muzeja Travnik i Kuće nobelovca Iva Andrića u Herceg Novom.

U okviru iste kulturne razmjene biće otvorena izložba “Rođen u Travniku, nadležan u Sarajevu, odrastao u Višegradu”, koju potpisuju muzejski kustos Enes Škrgo i muzejski dokumentarista Almir Halilović. To je ujedno i nastavak izložbe fotografija “Staze, lica, predjeli” iz 2011. godine koja je svojevremeno nastala kao rezultat istoimenog “fotosafarija” u Travniku, Višegradu i Sarajevu.

“Ovom izložbom autori nastoje da prošire uvid u Travnik, Višegrad i Sarajevo u kojima je Andrić formiran kao čovjek i kao pisac, tri grada iz kojih je odlazio i kojima se vraćao, u životu i u književnosti”, najavljuju organizatori.

Postavku će otvoriti direktorica muzeja u Travniku, Fatima Maslić, nakon čega sljedi i izvođenje scenskog kolaža.