Projekti Kasalice i Vojvodića na SFF-u

“CineLink Industry Days” selektovao projekte za ovogodišnje izdanje koprodukcijskog marketa

3575 pregleda2 komentar(a)
Foto: Promo

Među jedanaest selektovanih filmskih projekata sa prostora jugoistočne Evrope, na ovogodišnjem industrijskom programskom segmentu Sarajevo Film Festivala “CineLink Industry Days” našli su se i projekti crnogorskih autora Dušana Kasalice i Đorđa Vojvodića, prenosi Filmski centar Crne Gore (FCCG).

Projekat Dušana Kasalice dugometražni igrani film “Primavera”, u produkciji Meander Filma, trenutno je u fazi razvoja i drugi je dugometražni film ovog autora. Producentkinja je Jelena Angelovski, a projekat je prethodno podržan i na konkursu FCCG.

“’Primavera’ je film koji prati mladi bračni par koji očekuje bebu. Kada se pol djeteta otkrije, porodica mora donijeti tešku odluku koja će promijeniti sve”, navodi se u opisu projekta.

Vojvodićev projekat “Po meni se ništa neće zvati” takođe je ranije dobio podršku Filmskog centra na konkursu za razvoj scenarija, a koji potpisuju Maja Todorović, Nikola Ljuca i reditelj Vojvodić. Producent filma je Miljan Vučelić, a iza projekta stoji crnogorska kompanija Bitter Frames Production, dok su koproducentske kompanije “Biberche” i “PERFO” iz Srbije.

Među nagradama koje će ove godine biti dodijeljene u okviru CineLink Co-Production Marketa, dodjeljuje se i nagrada Filmskog centra Crne Gore “Film Center Montenegro CineLink Award” u vrijednosti od 10.000 eura. Pored te, biće dodijeljene i nagrade: Eurimages Co-Production Development Award koja iznosi 20.000 eura, Film Center Serbia CineLink Award u iznosu od 10.000 eura, kao i nagrada Female Voices CineLink Award i ARTEKino International Prize koja iznosi 6.000 eura.

“Kako bismo zadovoljili specifične potrebe svakog od projekata i pripremili ih za predstavljanje na tržištu, CineLink planira niz aktivnosti od juna do kraja septembra ove godine. U junu će projekti prisustvovati CineLink Workshopu, a u avgustu počinje CineLink Co-Production Market koji se održava od 14. do 18. avgusta, a prateći online sastanci će se realizovati u septembru”, stoji u saopštenju.