INTERVJU Vuksanović za "Vijesti": Samo sa onima koji su za Evropsku uniju

Moramo krenuti tamo gdje smo stali, a to su evropske integracije

13677 pregleda7 komentar(a)
Vjerujemo u ono što radimo: Vuksanović, Foto: Stefan Malisic/HGI

Nosilac liste Hrvatske građanske inicijative (HGI) na predstojećim izborima Adrijan Vuksanović očekuje da će se ta partija vratiti u Skupštinu nakon neuspjeha 2020. godine.

On je u intervjuu “Vijestima” rekao da oni koji vide Crnu Goru na Zapadu mogu biti njihovi sagovornici kad je buduća vlast u pitanju.

Vuksanović je, kaže, siguran da će ih građani cijeniti po principijelnosti i ustrajnosti u očuvanju nacionalne samobitnosti i jačanju državotvorne supstance Crne Gore.

“Značaj HGI-ja je postao očigledan nakon prošlih parlamentarnih izbora. Pokazalo se da kada Hrvatska građanska inicijativa nije na mjestu kojoj joj pripada onda je malo što na svom mjestu”, kazao je Vuksanović koji je i predsjednik HGI.

Očekujete li da će HGI ovaj put ući u parlament, jer nemate konkurenciju u drugoj manjinskoj stranci?

Vjerujemo u ono što radimo. Nije nas pokolebao neuspjeh nakon izbora 2020. Upravo smo u ove skoro tri godine, vanparlamentarnog djelovanja potvrdili našu misiju i opredijeljenost. Siguran sam da će nas građani cijeniti po našoj principijelnosti i ustrajnosti u očuvanju nacionalne samobitnosti i jačanju državotvorne supstance Crne Gore. Očekujem dobar rezultat HGI - ja u nedjelju i povratak naše stranke u Skupštinu Crne Gore.

Zbog čega vaši sunarodnici treba da vas podrže, a ne recimo neku građansku partiju, listu?

Značaj HGI - ja je postao očigledan nakon prošlih parlamentarnih izbora. Pokazalo se da kada Hrvatska građanska inicijativa nije na mjestu kojoj joj pripada onda je malo što na svom mjestu. Vidjelo se ono što smo uvijek govorili - da je naš politički subjekt važan, ne samo za Hrvate u Crnoj Gori i njihovu opstojnost, već i te kako i za samu Crnu Goru. Zbog toga me raduje široka podrška koju ima HGI, ne samo od Hrvata, već i od ljudi kojima je Crna Gora na srcu i kojima je stalo do njene budućnosti. Pozivam suvereniste da daju svoj glas za HGI, jer glas za HGI je najsigurniji glas za Crnu Goru.

Da li ste spremni da budete dio vlasti ako bi njen stub bila Evropa sad i pod kojim uslovima?

Mi smo okupljeni oko vrijednosti, ne interesa. Ako hoćete - vrijednosti su naš interes. Oni koji vide Crnu Goru na Zapadu, a tu joj je prirodno mjesto, jer je tu i rođena, mogu biti naši sagovornici. To znači Crnu Goru s punim dignitetom pred svima i u miru sa svima, bez preispitivanja onoga što su temelji njene državnosti. Konačno moramo krenuti tamo gdje smo stali, a to su evropske integracije. Želimo dinamizirati taj proces. U ovim okvirima razmišljamo kad se govori na temu za koju me pitate.

Sada smo posvećeni cilju da obnovimo parlamentarni status, kako bi se naš glas čuo u Skupštini. Nakon toga možemo razgovarati na osnovama koje sam pomenuo.

Vaše kolege su saopštile da HGI nudi jasan evropski pravac, okretanje zelenim ekonomijama, ozdravljenje obrazovnog i humaniji i efikasniji zdravstveni sistem... Kako to mislite da ostvarite, ako budete dio vlasti?

Tako je, nudimo jasan evropski pravac i od njega nećemo odustati. U ovoj kampanji smo samo na vidljiviji način izrazili što su naša stremljenja i politike. Raduje me i čini ponosnim što imamo sveobuhvatnu podršku iz Republike Hrvatske. Podržao nas je premijer Andrej Plenković, predsjednik Zoran Milanović, kao i brojni drugi zvaničnici i osobe iz kulturnog i društvenog života.

Hrvatska je s nama i naša Crna Gora je s nama

Kako komentarišete to što je Hrvatsko nacionalno vijeće organizovalo tokom izborne kampanje predavanje na temu Domovinskog rata u Hrvatskoj?

Jasan je i poznat naš stav o Domovinskom ratu. Iznosili smo ga mnogo puta i govorili javno na tu temu i prije i poslije izbora. Predavanje je bilo stručnog karaktera i svi koji su to htjeli mogli su doći i sudjelovati u njemu, a u duhu dijaloga i slobode govora inicirati i raspravu. Postoje i oni koji su to željeli iskoristiti za podizanje tenzija, mi im nismo i nećemo pomagati u tome, ali nećemo se ni pokolebati u izražavanju svojih stavova na tu i bilo koju drugu temu. Vrijedna je i važna reakcija Ministarstva vanjskih i evropskih poslova i protestna nota koju su uputili zbog pokušaja zastrašivanja Hrvata povodom ovog događaja. Mi nismo sami, naša Hrvatska je s nama i naša Crna Gora je s nama. Na predavanju su bili, ne samo Hrvati, već je bilo i građana drugih nacionalnosti.