Lekić o istrazi SDT-a: Rudnik uglja zakonito posluje

Lekić kaže da je cijena uglja za EPS formirana prema Odluci o utvrđivanju cijena za industrijsku, opštu i široku potrošnju koja se donosi na mjesečnom nivou i koja neizostavno prati tržišnu cijenu uglja. Poručuje da je zainteresovan za procesuiranje ovog pitanja da bi se raskrinkala hajka koju je protiv njega pokrenulo rukovodstvo DPS-a

25225 pregleda16 komentar(a)
Sa EPS-om potpisali novi ugovor u januaru: Milan Lekić, Foto: Rudnik uglja

Izvršni direktor Rudnika uglja Pljevlja (RUP) Miodrag Lekić je za “Vijesti” kazao da je cijena uglja koji pljevaljska kompanija isporučuje Elektroprivredi Srbije (EPS) formirana na osnovu njegove kalorijske vrijednosti shodno Odluci o utvrđivanju cijena za industrijsku, opštu i široku potrošnju koja se donosi na mjesečnom nivou i koja neizostavno prati tržišnu cijenu uglja.

On je poručio da je po dolasku na mjesto direktora vratio RUP u zakonito poslovanje, da do sada nije dobio poziv iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), niti je od RUP-a tražena bilo kakva dokumentacija u vezi sa ugovorom sa EPS-om, kao i da je zainteresovan za procesuiranje ovog pitanja kako bi se raskrinkala organizovana hajka koja je pokrenuta protiv njega “od štetočinske i odnarođene politike” rukovodstva DPS-a.

SDT je pokrenuo istragu i tražio od Lekića da objasni ko je i po kojim kriterijumima formirao cijenu od 28,8 eura, po kojoj najveća pljevaljska kompanija prodaje mrki ugalj Elektroprivredi Srbije (EPS). Istovremeno, iz Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) tražili su od čelnika te državne kompanije da im dostavi i kompletnu dokumentaciju o nabavci dampera.

“Na konferenciji za medije održanoj 12. 11. 2022. godine DPS je najavio podnošenje krivične prijave. Iz dopisa Specijalnog policijskog odjeljenja Sektora za borbu protiv kriminala koji je upućen 31. 05. 2023, prije 7 dana, saznali smo da su službenici ovog sektora postupili po zahtjevu SDT-a od 02. 12. 2022. godine. Dakle, posle, vjerovali ili ne, pola godine. U međuvremenu, nikakav poziv za saslušanje od strane Tužilaštva nisam dobio, niti je od RUP-a tražena bilo kakva dokumentacija. Zašto se čekalo punih šest mjeseci za pokretanje ovako značajne teme, nije pitanje za mene, iako se odgovor nameće sam. Kao izvršni direktor kompanije i čovjek sa dugogodišnjim stažom u javnom i političkom životu, živo sam zainteresovan za dalje procesuiranje ovog pitanja, kako bi se, konačno, stavila tačka na ovu temu jednom za svagda i, više sam nego ubijeđen, raskrinkala jedna licemjerna i organizovana hajka koju su pokrenuli emisari ove štetočinske i odnarođene politike”, rekao je Lekić.

On je kazao da medijsku harangu protiv njega sprovodi rukovodstvo DPS-a, te da su oni “kolovođe bespredmetne i neutemeljene hajke”.

“Crnogorsko pravosuđe je aktuelizovalo ovu temu u foto-finišu kampanje za parlamentarne izbore, što implicira zaključku da su pipci Đukanovićeve hobotnice, nažalost, još i te kako prisutni i u toj grani vlasti. Kao izvršni direktor RUP-a učinio sam sve da unaprijedim proizvodnju u kompaniji i da vratim RUP na kolosijek zakonitog poslovanja. Ubijeđen sam da sam u tome uspio. To je činjenica koju su prepoznali i građani Pljevalja, koji su rezultate moga rada vrednovali ubjedljivom podrškom na svim izborima koji su u međuvremenu sprovedeni. RUP više nije poligon nečijeg uskopartijskog orgijanja, otet je iz kandži DPS-a i vraćen narodu i državi. Riječ je o kompaniji koja bilježi rekordne uspjehe u poslovanju od svog osnivanja. I to je jedini razlog zašto je pokrenuta ova istraga. Nekome ne odgovara uspješan i stabilan RUP, a ja znam i kome”, kazao je Lekić.

On je dodao da je o prodaji mrko-lignitnog uglja EPS-u, javnost nebrojeno puta do sada imala priliku da se upozna sa svim detaljima ovog ugovora i da isprati cjelokupan proces – od preliminarnog sastanka predstavnika dviju kompanije, preko potpisivanja ugovora, do njegove realizacije.

“Svi detalji nalaze se u saopštenjima za javnost koja su blagovremeno dostavljana medijima, pa i “Vijestima” i koja se nalaze na zvaničnom sajtu kompanije. Ponoviću još jednom. Shodno Odluci o utvrđivanju cijena za industrijsku, opštu i široku potrošnju, definisana je cijena od 28,80 eura za ugalj toplotne moći 8.000 kJ/kg. Ističem da RUP prodaje kaloriju, a ne tonu - metaforički rečeno. Cijena uglja se formira po kaloričnoj moći uglja, a na osnovu bazne cijene. Dakle, bazna cijena za EPS na 8.000kJ/kg iznosi 28,80eura, dok je cijena za Termoelektranu Pljevlja (TE), tada, za toplotnu moć od 9.211kJ/kg iznosila 27 eura. To je cijena za sitne granulate iz cjenovnika. Za toplotnu moć od 9.211 kJ/kg, koja se distribuira TE, cijena uglja za EPS iznosila bi 33,15 eura po toni, što je za 20% više ostvarena cijena za istu kaloričnu moć u odnosu na TE, a to je, složićemo se, značajan procenat”, naveo je Lekić.

Rudnik uglja Pljevljafoto: Rudnik uglja Pljevlja

Vrijednost ugovora sa EPS-om, potpisanog u maju 2022. godine iznosila je, prema njegovim riječima, 1.152.000 eura i njime je bilo predviđeno da se u maju i junu isporuči 40.000 tona uglja.

“Nažalost, zbog objektivnih i krajnje nepovoljnih okolnosti, o čemu smo više puta do sada govorili, a kao što su izvođenje radova na magistralnom putu prema Mihajlovici, višečasovnih svakodnevnih zastoja, gužvi na graničnom prelazu i problema tehničke prirode sa kojim se suočavala Železnica Srbije, ovaj ugovor o prodaji 40.000 tona nije realizovan u predviđenom roku od dva mjeseca, nego kasnije. EPS je u cjelosti izmirio svoje obaveze prema našoj kompaniji. Cijena od 28,8 eura je definisana shodno važećoj Odluci o utvrđivanju cijena za industrijsku, opštu i široku potrošnju. Cijena po tom ugovoru nije mijenjana zbog prethodno navedenih razloga. U ove godine potpisali smo novi ugovor o prodaji 120.000 tona uglja EPS-u, i u njemu je, po osnovu iste Odluke, a koja se svakomjesečno donosi i koja neizostavno prati tržišnu cijenu uglja, utvrđena cijena od 41,94 eura za ugalj toplotne moći 7.000-10.000 kJ/kg. Dakle, cijena je korigovana”, istakao je Lekić.

Za šest mjeseci biće pozitivan rezultat

Lekić je na pitanja sa kojim će poslovnim rezultatom RUP završiti prvih šest mjeeci ove godine kazao da priroda funkcionisanja RUP-a podrazumijeva da se adekvatno prikazivanje poslovanja kompanije dobija na kraju poslovne godine, a ne na polovini.

“Zašto? I ove godine, kao i prethodnih godina, tokom aprila i maja realizuje se redovan godišnji remont Termoelektrane (TE) Pljevlja, kada se, u vremenu trajanja remonta, obustavlja isporuka uglja ovom našem najvećem, primarnom kupcu. RUP tradicionalno, prvih šest mjeseci posluje u blago pozitivnom rezultatu. Primjera radi, za prvih šest mjeseci 2022. godine Rudnik je poslovao u plusu sa 53.700 eura, a poslovnu godinu je završio sa pozitivnim neto rezultatom u iznosu od preko 9.435.000 eura. Ako bude realizovana isporuka uglja TE po planu, a vjerujemo da hoće, polugodišnji rezultat će biti sličan”, naveo je Lekić.

Nabavka poništena, pa damperi još skuplje koštali

Lekić je najavio da će kompletna dokumentacija o nabavci dampera za potrebe RUP-a biti predata SDT-u.

“Riječ je o nabavci koja je vođena u skladu sa zakonom, u krajnje transparentnom postupku, sa čijim tokom i realizacijom su bili upoznati svi članovi Odbora direktora RUP-a, naša Skupština akcionara, odnosno Odbor direktora Elektroprivrede i resorno Ministarstvo kapitalnih investicija. Tu ne postoji bilo kakva tajnovita, zakulisna radnja, kako su emisari iz DPS-a pokušali nevješto i nemušto da objasne ovu nabavku, a zapravo sve vrijeme ciljali su samo mene”, istakao je Lekić.

On je pojasnio da je RUP, shodno planu javnih nabavki od jula 2020. godine, raspisao tender za nabavku dva dampera nosivosti 120-150 tona. Ponude su, u avgusta dostavile tri firme, od kojih je najpovoljnija bila ponuđača koji nudi dampere marke “belaz”, dok su damperi marke “katerpilar”, “hitači” i “komacu” bili znatno skuplji.

“Utvrđena je najmanja očekivana cijena od tri miliona eura za dva dampera. Kada su ponude otvorene u postupku javne nabavke u novembru ponuda za dva “belaza” bila je 10% veća od informativne ponude. Kada me je Tenderska komisija informisala o ovom slučaju, naglašavajući neuobičajenu razliku između dvije ponude, reagovao sam promptno i obavijestio Odbor direktora i resorno Ministarstvo. Nakon toga smo pokrenuli ispitivanje tržišta, gdje je konstatovano poskupljenje svih dampera na tržištu zbog poremećaja svih cijena. Utvrđeno je da su porasle cijene svih metala, posebno čelika za 40%. Na međunarodnoj berzi, cijena električne energije povećana je oko 5 puta, nafta i naftni derivati su poskupjeli preko 30 posto”, naveo je Lekić.

On je dodao da je tada ukazivao da su štetni efekti za kompaniju u slučaju odustanka od kupovine predmetnih dampera daleko veći, jer bi bili onemogućeni da iskažu veći potencijal u planovima eksploatacije otkrivke.

“Vremenski uslovi su bili odlični. Riječ je o vremenskom okviru od najmanje četiri mjeseca, i to ljetnja, kad su uslovi za rad odlični, i kada bismo nedostatak korišćenja ovih dampera, morali da kompenzujemo angažovanjem trećih lica, što bi nas koštalo oko 400.000 eura, dakle, više od konstatovane razlike u cijeni dampera u slučaju informativne i dostavljene ponude. Šta se u međuvremenu dogodilo. Odbor direktora je poništio tu nabavku. Tokom sljedeće, 2022. godine, ponovo je sproveden postupak javne nabavke i iste dampere smo dobili po još skupljoj cijeni, jer su dodatno poskupjele cijene na tržištu”, objasnio je Lekić.