Protest "Srbija protiv nasilja": Formiran prsten oko Vlade, skandiralo se "Vučiću odlazi"

Poručili su da će, ukoliko zahtjevi protesta ne budu ispunjeni, iduće sedmice doći do novih okupljanja

31632 pregleda10 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
09.06.2023. 22:02h

Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto poslije 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, javlja reporter agencije Beta.

Prethodno je grupa studenata iza transparenta "Studenti protiv nasilja" podsjetila da su protesti mirni i nenasilni, i pozvala okupljene da se raziđu.

Poručili su da će, ukoliko zahtjevi protesta ne budu ispunjeni, iduće sedmice doći do novih okupljanja.

Uspostavljen je saobraćaj Resavskom ulicom kao i Nemanjinom i Ulicom Kneza Miloša.

Prethodno je neprekidna kolona učesnika protesta oko sat vremena iz pravca Nemanjine prolazila pored Vlade Srbije, oko koje je bio formiran svojevrstan prsten.

Učesnici su u neprekidnoj koloni prolazili Nemanjinom ulicom pored zgrade Vlade Srbije uz skandiranje "ostavke, ostavke", javlja reporter agencije Beta.

Iz pravca Slavije, Nemanjinom ulicom dolazili su ljudi u koloni koji su skandirali "Vučiću odlazi", uz neprestano izražanje nezadovoljstva aktuelnim vlastima i duvanjem u pištaljke.

Zvaničnih podataka o broju okupljenih na večerašnjem skupu nije bilo, a po nezvaničnim procjenama procjenjuje se da je na protestu učestvovalo više desetina hiljada ljudi.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Okupljeni su ranije ispunili i dio Ulice Kneza Miloša, od raskrsnice sa Nemanjinom ka zgradi Beograđanka.

Učesnici protesta su od nešto poslije 20 sati napravili prsten oko zgrade Vlade, na čijim ulaznim vratima i zidovima ostavljali poruke kojima se poziva na ispunjenje zahtjeva protesta

Učesnici protesta su ranije u dvije kolone - iz Ulice kneza Miloša i Nemanjine ulice iz pravca Slavije stigli do Vlade Srbije gdje je zaustavljen saobraćaj.

FOTO: Čitalac Vijesti
FOTO: Čitalac Vijesti
FOTO: Čitalac Vijesti
FOTO: Čitalac Vijesti
FOTO: Čitalac Vijesti

Saobraćaj se nije odvijao do Birčaninove ulice, a za razliku od ranijih protesta, sada je tu bila i saobraćajna polcija, javio je reporter agencije Beta.

Kako je ranije najavljeno, bilo je planirano da se napravi "prsten" oko zgrade Vlade, odnosno ispunjenje Nemanjine, Balkanske, Admirala Geparta i Ulice kneza Miloša.

Protest je počeo oko 18 časova ispred Skupštine Srbije, a okupljeni su se uputili u šetnju nakon govora nekoliko glumaca, profesora i studenata.

Zahtjevi protesta su smjenjivanje članova Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije i rukovodstva Radio televizije Srbije kao i gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koji promovišu nasilje.

Traže se i smjena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbjednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Na protest "Srbija protiv nasilja" pozivale su opozicione parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, ali su naglasili da protest nije politički.

Dio stranaka opozicije tehnički organizuje gradjanske proteste koji su počeli posle masovnih ubistava u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" i selima Dubona i Malo Orašje u mladenovačkoj i smederevskoj opštini.