Prepisivači i odgovornost: "Šamar" savjesnim đacima i nastavnicima

Ispitni centar ne odgovara na pitanja o novim ocjenama, ocjenjivačima, pravilima... Sagovornici “Vijesti” poručuju da neko mora da odgovara

36009 pregleda61 komentar(a)
Mihailović, Foto: Privatna arhiva

Ispitni centar nije se oglasio juče, dan nakon što su objavljeni novi rezultati više stotina maturanata čiji su testovi iz eksternog maturskog ispita iz Crnogorsko-srpskog, bosanskog i hrvatskog (CSBH) jezika ponovo pregledani.

“Vijesti” juče nijesu dobile odgovore na pitanja koliko je testova ponovo pregledano zbog sumnje da su učenici prepisivali, koliko je đaka dobilo pozitivne, a koliko negativne ocjene.

Bez odgovora su i pitanja ko su članovi nove Komisije za ocjenjivanje, koliko ih je bilo, da li su prošli obuke za taj posao, da li su sa njima potpisani ugovori, da li su radili pod kamerama i ostalim mjerama, kako to nalažu interna pravila Ispitnog centra.

Iz te ustanove nijesu demantovali ranije objavljene nezvanične informacije “Vijesti” da su pojedini đaci, za koje je prethodna Komisija za ocjenjivanje eksternog maturskog ispita naglasila da imaju prepisan određeni broj zadataka, dobili i visoke ocjene. Među takvim testovima su i oni za koje je ranije zvanično saopšteno da imaju i sa interneta prepisan esej.

Prethodna Komisija za ocjenjivanje početkom sedmice javno je stala iza tvrdnji da su maturanti prepisivali tokom polaganja eksternog maturskog ispita, dok je Državna ispitna komisija insistirala na tome da radovi moraju biti ponovo pregledani.

Nakon toga je na telefonskoj sjednici Vlade smijenjen vrh Ispitnog centra. Imenovan je privremeni Upravni odbor, a za vršioca dužnosti direktora Ispitnog centra postavljen je Miloš Trivić…

Prethodna grupa ocjenjivača je u jedinom javnom obraćanju saopštila da nijesu mogli da zažmure na to što je između 200 i 300 učenika dalo istovjetan, netačan odgovor na 21. zadatak testa. Oni su tada saopštili još podataka koji ukazuju na to da je više stotina đaka prepisivalo. Novi ocjenjivači su, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, bodovali i identične odgovore…

Mihailović: Poštenje se ne isplati

Sagovornici “Vijesti” poručuju da su svjesni da se morao naći kompromis, ali da je ovolika razlika u ocjenjivanju dviju komisija “šamar” savjesnim učenicima i nastavnicima.

Izvršna direktorka Udruženje Roditelji Kristina Mihailović kaže da su u toj organizaciji “toliko ogorčeni da bismo najradije pozvali roditelje učenika koji su nezadovoljni ocjenama na eksternim i maturskim provjerama znanja, da iskoriste svoje pravo koje im je ovih dana dato da zvanično dostave ministru prosvjete (Miomiru Vojinoviću) zahtjev da novi ocjenjivači opet vrednuju njihove testove i povećaju im ocjene jer su sigurno zaslužili”.

“Nema više šta da se kaže na kraju ove školske godine - godine mijenjanja školskog kalendara zbog sezone, dojava o bombama svako malo posebno u vrijeme zaključivanja ocjena, curenja testova i nagrađivanje prepisivanja. Nema više šta da se kaže nakon svega. Nema ni potrebe više ništa da se priča. Mora da se nešto konkretno uradi. Poraženi smo kao društvo, a čini se da smo konačno toga postali svjesni. Gorak je osjećaj jer je ovo “šamar” i savjesnim prosvjetnim radnicima, i djeci koju pripremamo za budućnost na ovakav način. Ovo je poruka da nijesmo svi isti, da se poštenje ne isplati”, kazala je Mihailović.

Ona je ocijenila da je vrijeme da se djeca, nastavnici i roditelji ujedine.

“Da sačuvaju sebe od sebe. Nije ovo više pitanje samo jednih, nego svih. Ovo je prilika da se ujedinimo i poručimo da na sve ovo ne pristajemo”, poručila je Mihailović.

Kaluđerović: Na pitanja neko mora da odgovori

Viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Snežana Kaluđerović navodi da “smo svi bili svjesni da je ovo moralo ići putem kompromisa”.

Kaluđerovićfoto: Savo Prelević

“Međutim, teško je povjerovati u ovoliku diskrepancu rezultata vrednovanja od strane dviju različitih komisija u odnosu na iste testove. Situacija je složena i svakodnevno dobija na težini. Da se ne bi dogodila situacija ‘tresla se gora, rodio se miš’, ovo zahtijeva hitno preispitivanje rada obje komisije kako bi se utvrdilo koja komisija nije u skladu sa protokolima i pravilima uradila posao”, naglasila je Kaluđerović.

Prema njenim riječima, otvara se niz drugih pitanja - da li je postojala zloupotreba položaja na višim nivoima nakon protesta učenika i roditelja, te da li je novoimenovana komisija donijela neki nalog kako da se odlučuje.

“Ministar prosvjete je u jeku predizborne kampanje dao neka obećanja roditeljima i učenicima koji su protestovali kako bi jedan ozbiljan problem bio zataškan. On je najpozvaniji da izađe javno i svima jasno objasni šta se dogodilo, ko je zakazao u sistemu, jer do sada samo njega nijesmo čuli”, ističe Kaluđerović.

Ukazala je na to da sve ovo ponovo otvara pitanje validnosti diploma Luča.

“Posebno imajući u vidu da nije mali broj onih koji su dobili prvobitno nule na testovima, odnosno da su diskvalifikovani pod sumnjom da su prepisivali”, ističe Kaluđerović.

Prema njenim riječima, nakon saznanja o poraznim rezultatima eksterne mature, očekivano je bilo da proces imenovanja nove komisije bude transparentan.

“A ista bi sebe ponajbolje zaštitila od dijametralno suprotnih vrednovanja testova da je objavila zapisnike tih vrednovanja sa obrazloženjima jer je upravo svrha njihovog imenovanja bila da ocijene i objasne i sporne odgovore. Svako ukrivanje informacija budi sumnju u adekvatnost sprovedenih radnji”, kaže Kaluđerović.

Ovaj slučaj je, upozorava ona, pokazao koliko je devastiran obrazovni sistem i unižena pedagoška profesija.

“Pokazao je neozbiljnost obrazovnih vlasti, pokazao je da se treba ozbiljno razmisliti o ukidanju eksterne mature koju sprovodi Ispitni centar i vrati pod okrilje javne ustanove, kako je to nekad ranije bilo, uz obavezno uvođenje prijemnih ispita na nivou srednje škole i fakulteta, gdje bi svaka ustanova pojedinačno u okviru svoje struke sprovodila takav ispit. Na taj način bi se suzio i prostor za one koji misle da prečicama mogu daleko stići, a stimulisalo bi učenje i rad”, zaključila je Kaluđerović.

Prosvjetna zajednica predlaže zajednički protest

Predsjednica Nevladinog udruženja Prosvjetna zajednica Crne Gore Olivera Leković predložila je na Fejsbuk grupi Prosvjetni radnici zajednički protest nastavnika, ali i roditelja i đaka koji nijesu varali na testu.

Lekovićfoto: Privatna arhiva

Ona je u objavi napisala da smo pali na dno i da je dobro zazvečalo.

“Jedino što je dobro što niže od toga ne možemo. Na nama je da vidimo hoćemo li vječito ostati na dnu ili je vrijeme da krenemo uzlaznom putanjom. Kraj je sedmice, izbori... Pustimo to da prođe, a onda od ponedjeljka da se organizujemo i svi pred Ministarstvo. I djeca koja ne varaju i njihovi roditelji i nastavnici koji pošteno rade i cijela javnost koja ne želi da ga sjutra liječi neznaveni ljekar ili mu sudi korumpirani sudija”, poručila je Leković.

Kaže da neće da vrijeđaju i urlaju već da traže da se poništi odluka “druge nestručne komisije za ocjenjivanje koja je radila po nalogu, a ne po ključu i etici”.

“Da se smijene i da odgovaraju članovi Državne komisije za maturu, da se utvrde i kazne krivci za pomjeranje polumaturskog ispita iz matematike, koji je trebalo da se održi 20. aprila, da se utvrdi odgovornost ministra, objave imena novih članova komisije za ocjenjivanje”, navela je Leković.

Zatražila je da se javnost informiše šta je članove komisije u kratkom roku preporučilo da budu ocjenjivači, da li su i sa kime potpisali ugovor te da li su prošli neophodnu obuku.

“Sad je vrijeme da reagujemo. Mislimo na septembar i da li ćemo moći u učionici da povratimo ono malo autoriteta i dostojanstva. Nećemo, već znamo! Neće nas više, s pravom, poštovati ni primjerni učenici i njihovi roditelji. Da ne bude zabune, ne pozivam, samo predlažem. Bude li veliki odziv onda možemo razmatrati konkretnije korake”, zaključila je Leković.