„Vijesti” na finalu Lige šampiona: Da li je Istanbul „potrošio” sva čuda?

Dok jedno od najdramatičnijih finala u istoriji između Liverpula i Milana iz 2005. godine ovih dana slavi punoljetstvo, drugi engleski i drugi italijanski klub na istom stadionu “Kemal Ataturk” se bore za svoj dio slave - Mančester siti protiv Intera (21 h) u finalu Lige šampiona

26427 pregleda9 komentar(a)
Navijači u Istanbulu, Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Prije 18 godina u Istanbulu se igralo vjerovatno najdramatičnije finale Lige/Kupa šampiona u istoriji. Milan je vodio 3:0 protiv Liverpula na poluvremenu, legenda kaže - i ne samo legenda, već i vjerna svjedočenja - da su fudbaleri italijanskog tima slavili i pjevali u pauzi, da bi nakon munjevitog izjednačenja Engleza u drugom poluvremenu, produžetaka i pa penala, stadion “Kemal Ataturk” napustili pognute glave.

I dok legendarno istanbulsko finale iz 2005. doživljava punoljetstvo, grad od 16 miliona stanovnika koji spaja Evropu i Aziju ponovon dočekuje Engleze i Italijane - timove koji predstavljaju dva različita “kontinenta”, barem zbog načina na koji su se predstavili ove sezone i šansama sa kojima ulaze u finale.

Detalj iz jednog istanbulskog restoranafoto: Reuters

Mančester siti i Inter - u 22 sata po lokalnom, 21 po našem vremenu, počeće “bitku” nakon koje će Stari kontinent dobiti novog fudbalskog vladara.

Odavno se nije desilo da finale Lige šampiona ima tako izraženog favorita i tako istaknutog autsajdera. Barem po najavama. Nije Siti bio takav favorit ni kada je prije dvije godine igrao jedino finale do sada, a koje je zbog pandemije i mjera izmješteno u Porto, a trebalo je da se igra baš u Istanbulu. Tada je pobijedio Čelsi.

Nije ni “svemirska” Barselona bila toliki favorit na papiru u čuvenim finalima protiv Mančester junajteda 2009. i 2011, pa čak ni protiv Juventusa 2015, nije to bio ni Bajern protiv Borusije 2013, a nije ni Liverpul već opisane 2005. na Bosforu bio toliki autsajder potiv moćnog Milana.

3 titule prvaka Evrope osvojio je Inter u klupskoj istoriji - radovao se 1964, 1965. i 2010. godine

Ipak, svjesni da dolaze iz Italije, da su taktički, a i na svaki drugi način dovoljno “namazani” da se suprotstave moćnom Gvardiolinom stroju, a vjerujući u nepisano fudbalsko pravilo da je u jednom fudbalskom meču - od 90, ili 120 minuta - sve moguće, momci Simonea Ingzagija spremaju se da iznenade favorita. I vjeruju da Istanbul u čuvenom porazu njihovog gradskog rivala Milana i pobjedi Sitijevog velikog rivala Liverpula iz 2005. nije “potrošio” sva čuda.

- Da li sam opušten? Zašto ne bih bio? Potpuno sam releksiran, nema nikakvog pritiska - kaže Interov golman, 27-godišnji Andre Onana.

Inter je trostruki prvak Evrope, Siti očajnički traži prvu titulu - očajnički od 2010. godine, kada su arapski “petrodolari” počeli da prave moćan tim. Upravo će to što gotovo svi favorizuju Siti Inter pokušati da pretvori u svoj adut - bez presije i velikih očekivanja, ali sa velikim snovima.

- U životu se bojim samo boga, a njega nema na terenu - tu je čovjek na čovjeka, svi imaju šansu. I mi smo veliki klub, i od nas se puno očekuje. Kada Inter dođe do finala, obično se očekuje da pobijedi. Ali, ne osjećam baš nikakav pritisak - dodao je Onana.

foto: Reuters

Serhio Aguero, jedan od najvećih igrača Sitija u istoriji, odmah po dolasku u Istanbul je poručio da “ni za šta na svijetu” ne bi propustio večerašnje finale. I upozorio svoje:

- Moj nekadašnji saigrač u Sitiju Edin Džeko je i dalje najopasniji igrač Intera.

Mnogo jače, međutim, djeluju Sitijevi aduti - od Erlinga Halanda u napadu.

- Jedva čekam da vidim more Sitijevih navijača. I zapjevam sa njima. Iza tima je nevjerovatna sezona i ovo bi trebala da bude kruna. U fudbalu sve može da se dogodi, ali kada vidim ovaj tim - kako igra, kako je konsolidovan na svim nivoima, ne mogu da ne budem optimista - dodao je Aguero.

Fudbaleri Mančester sitija na treningufoto: Reuters

“Inter-siti ekspres”, naslov je jednog engleskog medija u najavi finala, ali do Olimpijskog stadiona “Kemal Ataturk”, udaljenom čak 30 kilometara od centra velikog grada, ne vodi nikakav brzi voz - čak četiri linije metroa i barem sat vremena vožnje čak je i povoljnija opcija od taksija koji se probija kroz gužve megalopolista.

1 finale u Ligi šampiona je do sada odigrao Mančester siti. "Građani" su se za trofej borili 2021. kada ih je savladao Čelsi - bilo je 1:0, presudio je tada gol Kaija Haverca

Upravo je ta udaljenost i raštrkanost uticala na to da se, dan uoči finala, u Istanbulu i ne osjeća prevelika fudbalska groznica, a mnogi navijači iz Engleske i Italije tek su pristizali.

Promakne koji fan Sitija, promakne i neki “interista”, na centalnom trgu Taksim postavljena je velika maketa pehara Lige šampiona, ali ona prava napetost i euforija vjerovatno će se osjetiti tek danas kako se bude bližio početak velike utakmice. I to više u predgrađu - okolini stadiona, gdje su UEFA i organizatori smjestili fan zone oba tima, nego u samom gradu.

Inter je, inače, prije 13 godina osvojio tripletu - Ligu šampiona, nacionalno prvenstvo i Kup, uradio je to potom dva puta Bajern, jednom i Barselona, a Siti večeras želi isto... Čiji će se navijači radovati na Bosforu?

foto: Sofascore