Odbojkaši napredovali za jedno mjesto, sada su 24. u Evropi

0 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Fivb.org
05.09.2017. 10:06h

Nakon završetka Evropskog prvenstva za odbojkaše u Poljskoj, Evropska odbojkaška konfederacija je objavila rang-listu seniora. Iako nije igrala na EP, Crna Gora je napredovala za jednu poziciju, zahvaljujući padu Danske za četiri mjesta, i sada je 24. u Evropi, sa 142 boda.

Zahvaljujući osvojenoj tituli prvaka Evrope, Rusija se sa drugog popela na diobu prvog mjesta, gdje je zajedno sa Francuskom (kao branilac trofeja, na EP je eliminisana u osmini finala), a obje reprezentacije su sakupile po 280 bodova. Francuska nije doživjela veći pad na CEV rang-listi zbog osvojene titule u ovogodišnjoj Svjetskoj ligi.

Srbija, bronzana na EP, ostala je na trećem mjestu sa 274 poena, Poljska (266) i Italija (264) su zamijenile mjesta, Bugarska (262) i Belgija (254) su zadržale šesto, odnosno sedmo mjesto, Slovenija (250) se pridružila vicešampionu Evrope, Njemačkoj (250) na diobi 8. mjesta, a spisak najboljih 10 zaključuje Finska (226).

Ova rang-lista će biti presudna za određivanje kvalifikacionih grupa za naredno Evropsko prvenstvo, koje će 2019. godine prvi put biti održano u četiri zemlje - Francuskoj, Sloveniji, Belgiji i Holandiji, a prvi put će nastupiti 24 reprezentacije.

Rangiranje reprezentacija CEV radi na osnovu učinka na međunarodnim takmičenjima (dva posljednja evropska prvenstva, posljednje Svjetsko prvenstvo, računajući i kvalifikacije za ta takmičenja, te posljednju Svjetsku i Evropsku ligu).

Odlukom Administrativnog Borda CEV, za pravljenje CEV rang liste više ne računaju se rezultati ostvareni na Olimpijskim igrama, jer sve evropske selekcije nemaju mogućnost da učestvuju u kvalifikacijama za najveću sportsku smotru.