Đurović: Ukidanje Fonda PIO bilo bi kockanje sa sudbinom penzionera

"Ovakav potez bi nas uveo u više stotina miliona eura minusa koje treba nadoknaditi, ne fiktivnim već stabilnim prihodima koji nikada nisu jasno predočeni javnosti", rekao je Đurović

18772 pregleda85 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: GP URA

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA (GP URA) i ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je da bi ukidanje Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) bilo kockanje sa sudbinom penzionera, saopšteno je iz tog pokreta.

"Najava gospodina Spajića da će ukinuti doprinose ka fondu PIO, kojim se na najbolji način garantuje sigurnost i stabilnost isplate penzija, nas ozbiljno zabrinjava jer ne vidimo jasnu prihodnu stranu budžeta koja to podržava", kazao je Đurović, navodi se u saopštenju GP URA.

Kako je kazao, ovakav potez bi nas uveo u više stotina miliona eura minusa koje treba nadoknaditi, ne fiktivnim već stabilnim prihodima koji nikada nisu jasno predočeni javnosti.

"Ukidanje koncepta međugenerecijske solidarnosti kroz ukidanje doprinosa za penzije bio bi u ovom trenutku veliki rizik sa nesagledivim posljedicama po društvo u cijelini. Sve zemlje svijeta teže da nađu što bolji model održivosti penzionog fonda. U Danskoj i Holandiji imaju ponajbolje modele koji garantuju penzije. Mi ne sporimo da treba raditi na reformi penzionog sistema, ali u pravcu da bude još sigurniji i stabilniji, a ne da ga uvlačimo u zonu rizika bez jasne vizije kako dalje. Te reforme zahtijevaju vrijeme, pa je najava o brzom ukidanju fonda PIO potpuno nepromišljen potez bez jasne analize", naveo je Đurović.

On je dodao da svi konstituenti buduće vlasti moraju da znaju da svi oni ulaskom u vlast preuzimaju rizik pomenutih reformi.

"Na kraju još jednom apelujemo da se ovakve stvari ne rade preko noći jer mogu ugroziti kako ekonomsku stabilnost države tako i održivost fonda PIO koju sada imamo", kazao je Đurović.